Реклама / Ads
0| 6934 |19.03.2019 АКТУАЛНО

Мика Зайкова: Гратисен период за бъдещите пенсионери

.
Мика Зайкова Източник: БГНЕС
Държавата трябва да даде на бъдещите пенсионери гратисен период между 3-5 години, за да избират по коя формула ще им се изчислява пенсията. Това препоръча икономистът Мика Зайкова.
 

Поводът за обществения смут е въведената от НОИ нова формула за изчисление. Появиха се десетки сигнали, че бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени с до 30% по-ниски пенсии. И НОИ, и синдикатите заявиха, че това няма как да стане, а хората са подведени от некомпетентни мнения по телевизиите.

 

Хаосът го създадоха уважаемите депутати. Промяната беше вкарана в последният момент в Закона за държавния бюджет за 2019 година. Не беше правено нито обществено обсъждане, нито задължителната оценка за въздействие. Това беше направено с цел да се покрие дефицитът на НОИ от самите пенсионери, обясни Зайкова пред БГНЕС.

 

Първият проблем е, че в електронния регистър на НОИ има данни за трудовия стаж на хората от 2000 година насам, но не и преди това. Останалата информация е на хартиен носител, по трудовите книжки, УП-та и по архивите на предприятията, които се пазят 50 години.

 

Вторият проблем е какво заличи новата формула на НОИ. Промени се индивидуалният коефициент, т.е. приносът на отделния човек като осигурителен доход.

 

Икономистът цитира данни на НОИ, според които 68,7% от работещите се осигуряват на минимална заплата. „Т.е. колкото и да ми разправят, че няма сива икономика, това е точно такава. Хората получават едно, а се осигуряват на друго. Затова е виновен не само работодателят, но и работникът, че се е съгласил“, категорична и Зайкова.

 

Липсата на пълни данни за осигуряването на хората преди 2000 година ще изкриви анализа на НОИ, категорична е Зайкова. „Колегите са изключителни специалисти и аз много ги уважавам. Но, информацията за трите най-добри години се намират в джобовете на бъдещите пенсионери, в техните трудови книжки и УП-та. Всеки избира различно и те нямат информация какво ще избере“, смята специалистът.

 

Това означава, че хората са ощетени между 20 и 50 процента с бъдещите пенсии. За да няма ощетени, нека си изберат начина на изчисление. Освен това, за да няма подобни случаи и хаос, моля депутатите да не правят подобни поправки в последния момент“, препоръчва Закова.

 

Икономистът е направила предложенията си до омбудсмана Мая Манолова и до председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10975 |02.01.2019 Мика Зайкова: Живеем в страната с най-големите неравенства . 7| 18659 |31.08.2017 Оферта към министъра на икономиката: Национализирайте ”Нефтохим”, досега така и не е излязъл на печалба . 2| 7557 |28.08.2017 Големите проблеми на българската икономика: Несигурност, беззаконие и липса на работна ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads