Реклама / Ads
8| 10692 |13.01.2022 АКТУАЛНО

Мика Зайкова обяснява разочарованието, министър Гьоков успокоява с осъвременяване на пенсиите с 6,1%

.
Мика Зайкова Източник: БГНЕС
Голяма грешка е, че не се обяснява ясната разлика между пенсиите и добавките, които са социално подпомагане за възрастните. Така пенсионерите не разбират причината, защо получават по-малко пари и са недоволни. Това обясни социалният експерт Мика Зайкова.
 

Мика Зайкова предупреди, че през юли социалните добавки за пенсионерите, дадени заради пандемията, ще бъдат спрени. Тя обясни също, че макар че получилите по 60, а не по 120 лева, ще бъдат компенсирани, те пак ще бъдат разочаровани през март. Зайкова каза, че това е заради това, че към пенсиите за януари се изчисляват и празничните дни. Така общата сума през март отново ще бъде по-ниска.


Според експерта няма как да се взема от пенсионерите. Затова трябва да се направи такова преизчисляване на пенсиите, което да повиши доходите на възрастните хора.


На никой пенсионер пенсията не е по-ниска за януари, това заяви категорично социалният министър Георги Гьоков по време на изслушване по темата в Народното събрание. Той обясни, че някои възрастни хора са получили по-малко суми, защото вдигането на пенсиите не компенсира двойно по-ниския размер на ковид добавките. „Това се получи заради политическите решения в предишния парламент”, заяви министърът.


.

По идеята пенсиите и добавките да бъдат давани от различни институции, за да не става объркване, Гьоков коментира, че това ще създаде нови трудности за пенсионерите. Ако добавките се изплащат от Агензията за социално подпомагане, ще се налага да се подават заявления от възрастните хора, най-малкото защото трябва да посочат начин на плащане. От НОИ не могат автоматично да дадат данните на пенсионерите на агенцията, защото това е незаконно.

 

„Засега ковид добавката е до юни, дай Боже да не се налага да я продъжваме. Тя обаче рано или късно ще отпадне”, предупреди министърът. Той каза, че разчита на интелигентността на българските пенсионери да се ориентират кое е пенсия, кое – допълнително социално плащане заради пандемията. За ефекта на объркване, което предизвикаха държавните институции, Гьоков заяви пред депутатите: „Невинни по въпроса няма”.

 

Гьоков обяви, че в средата на годината пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило с 50% от ръста на инфлацията и с 50% от нарастването на осигурителния доход. Това означава с 6,1 %, заяви министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 9191 |03.05.2021 Борисов го боли и сърби, обяснява и критикува другите на извънреден брифинг . 15| 8739 |15.04.2021 Мика Зайкова за Борисов: Хвърли си шапката, пълно пренебрежение към парламента . 25| 12087 |14.04.2020 Мика Зайкова: Сметките на Горанов за БВП са абсурд . 12| 17708 |09.04.2020 Адв. Грета Ганева: Опаааа! Мавродиев в прав текст обяснява, защо България ще бъде санкционирана от ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads