Реклама / Ads
13| 13396 |20.08.2021 АКТУАЛНО

Минеков за казуса с в. ”Труд”: Представете си - наемате апартамент за 100 лева, не плащате наем, ток, искате безплатна охрана...

.
проф. Велислав Минеков
Представете си за миг, че аз отдавам моя апартамент. Наемът би трябвало да бъде 1000 лв, но аз ще ви го дам само за 100. Вие каните в апартамента ваш далечен роднина. Той пристига с кокошки, петли, пуйки, магаре, овца. На всичкото отгоре аз трябва да ви охранявам безплатно. Не си плащате тези 100 лв., не си плащате електричеството, не си плащате отоплението. Когато ви кажа, че трябва да напуснете, вие казвате: Минеков мрази животните!
 

Това заяви от парламентарната трибуна културният министър проф. Велислав Минеков по повод скандала около в. “Труд” и решението на министерството да прекрати договора за наем на изданието. 

 

Редакцията на вестника, чийто редактор е Петьо Блъсков, се намира в една от сградите, собственост на Министерството на културата - в офиси на Музея на изкуството от периода на социализма, който е филиал на Националната галерия. Договорът е прекратен с мотив, че не са били погасени всички задължения. Според данните на подопечното на проф. Минеков ведомство става дума за 149 540 лева.

 

Въпреки това обаче, след решението на МК последва яростна реакция. От в. “Труд” заявиха, че се посяга на свободното слово, а парламентът бе повдигнат и от парламентарната трибуна миналата седмица, когато Тома Биков от ГЕРБ поиска от държавния глава Румен Радев да вземе страна по темата и обяви случващото се като недопустимо. Тома Биков дори заяви, че подобни действия от страна на министър Велислав Минеков се превръщат в рецидив и даде пример с действията му по отношение на Българската национална телевизия. 

 

ФрогНюз припомня, че разделителната линия между културното министерство и БНТ започна, след като Минеков изпрати въпроси до обществената медия, за да разбере какво е наложило прекъсването на програмата на телевизията, за да бъдат излъчени Facebook включванията на тогавашния премиер Бойко Борисов. БНТ се оплакаха от репресии и намеса в редакционната политика и дори се жалваха до Брюксел.

 

Впоследствие Минеков поиска право на отговор, което не му бе дадено така, както предвижда закона. По този казус са се произнесли от Съвета за електронни медии като на генералния директор Емил Кошлуков бе наложена санкция (втора поред). Притеснителни констатации по отношение действията на БНТ по време на предизборната кампания имаше и в доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

 

“Представете си за миг, че аз отдавам моя апартамент, който не е далеч от тук под наем с договор без право да го преотдавате. Наемът би трябвало да бъде 1000 лв., но тъй като вие сте юрист, към когото мога да се обърна, аз ще ви го дам само за 100 лв. вместо 1000 лв. След това вече се случват неща, които са необясними. Вие каните в апартамента ваш далечен роднина. Той пристига в апартамента не сам, но заедно и с да кажем с домашните си животни. Там на балкона настанява кокошки, петли, пуйки. Вътре в апартамента е неговото магаре, неговата млекодайна овца. На всичкото отгоре аз трябва да ви охранявам безплатно, за да не стане овцата на курбан. Не само това - вие не си плащате тези 100 лв., не си плащате електричеството, не си плащате отоплението. В този миг, когто ви кажа, че трябва да напуснете, вие заставате и казвате: "Минеков мрази животните. Той забрани на кокошките, петлите и пуйките да пеят, той забрани на магарето да реве и на овцата да блее”, коментира Минеков по време на изслушването си днес в пленарна зала. 

 

Отговорът му дойде на въпрос, отправен от Димитър Делчев от “Изправи се.БГ! Ние идваме” и Манол Генов и Манол Генов от БСП. 

 

Минеков категорично посочи - ще пази правата на Министерството на културата, независимо кой по какъв начин се е настанил и кой е търсил парламентарни услуги.

 

От парламентарната трибуна Минеков обяви още, че за миналата година са били съставени 23 акта за административни нарушения, които се отнасят до задължението на медиите да декларират собствеността и финансирането си. На 30 юни е изтекъл срокът за деклариране на тези данни за 2021 година, като предстои кампания за контрол.

 

Липсата на прозрачност на медийната собственост и финансиране са проблеми, посочени в не един и два доклада, отнасящи се до свободата на словото. Според класацията на “Репортери без граници” за тази година България заема 112-то място - с едно надолу от предходната година, и е последна в Европейския съюз по свободни медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9951 |09.04.2021 Минеков с притча за Хаджигенов, Манолова и Христо Иванов . 21| 8084 |08.03.2021 Хр. Иванов и проф. Минеков търсят Пеевски в Пазарджик . 24| 14687 |28.09.2020 Проф. Минеков: Европа ще отсече краката на българската мафия . 33| 13080 |08.07.2020 Проф. Велислав Минеков отива на плаж в Росенец в събота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads