Реклама / Ads
1| 5740 |25.10.2008 АКТУАЛНО

EП одобри програма за защита на подрастващите в интернет

.
ЕП одобри програма, която предпазва децата от опасностите, дебнeщи ги в интернет. Те са едни от най-пристрастените потребители - подрастващите между 12 и 15 години прекарват около 3 часа на ден пред компютъра.
 

 
 Подрастващите обаче не са наясно с опасностите, произтичащи от определени сайтове или материали: не само материали с детска порнография или насилие, но също така и потенциалния риск те да станат жертва на интернет тормоз или сексуално ухажване. Евродепутатите приеха с 672 гласа "за", 9 "против" и 19 "въздържали се" доклада на Роберта Анджелини (СЕН, Италия) относно създаването на многогодишна програма на ЕС за защита на децата при използване на интернет и други комуникационни технологии. Освен това Европейският съюз планира да въведе нова програма "По-безопасен интернет" (която да замени свършващата през 2008 г. предишна програма), чиято цел е да изпревари някои тенденции в развитието на интернет средата. Програмата ще се бори с незаконното съдържание в интернет, ще насърчава по-голямата сигурност в интернет пространството, ще се стреми да увеличи обществената информираност по тези въпроси и ще създаде "база от знания" за евентуални разследвания. Програмата ще действа от 2009 до 2013 г. и ще разполага с бюджет от 55 милиона евро. По този въпрос Европейският парламент работи заедно със Съвета по процедурата за съвместно вземане на решение. Основните акценти на програмата са:
* създаване на национални точки за контакт за съобщаване на незаконно онлайн съдържание и общественоопасно поведение;
* насърчаване на инициативи за саморегулиране за по-безопасна онлайн среда;
* осигуряване на обществена информираност;
* създаване на база от знания за използването на новите технологии от децата, за въздействието им върху децата и за свързаните с това рискове.
Миналата седмица Парламентът и Съветът на Европа постигнаха компромис на първо четене относно програмата, който включва някои от исканията на ЕП. Сред тях са например отделянето на по-голямо внимание на борбата с някои нови явления, като например кибертормоза и психологическата манипулация на деца или показването на записи на случаи на психическа или психологическа агресия. Frognews.bg

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5748 |25.10.2008 Репортери с граници . 1| 5807 |24.10.2008 Хората с тапи в ушите късат с ежедневието . 3| 5951 |24.10.2008 Убийството на хърватски журналист предизвика остри реакции . 14| 5369 |23.10.2008 Лидерите на тройната коалиция с нови глави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads