Реклама / Ads
2| 6323 |27.02.2023 АКТУАЛНО

Око за око. Ще бъдат ли едновременно уволнени ПР-ът и Главният режисьор от Народния театър?

.
Наистина ли може да се постави на едно мерило важността и приносът, който има за просперитета на театъра Главният режисьор, чиято работа е свързана с творческата част и развитието му и ПР-ът, чиято дейност се изразява с административна стойност?! Отговорът е очевиден. Странно е защо директорът отказваше да го види толкова месеци. Това е пропиляно време за театъра. Дали някой ще потърси сметка за това на Василев, както и за негативните последици, които са резултат от неговото бездействие?
 

Дали директорът се замисля как тези актьори ще се гледат помежду си по време на репетиции и каква е атмосферата в театъра, за която и той носи отговорност като ръководител, защото въздухът в Народния театър се насити с непоносимост. По-лошото е, че този сюжет в игра на нерви се разиграва месеци наред пред очите ни. Той носи разделения и раздори, разединява артисти, противопоставя ги едни срещу други и принизява творческия процес. По-страшното е, че превръща една институция, чието име и репутация са градени години наред от знакови творци на България, които са отдали живота си на театъра, в махленска свада.

 

Първоначално Василев  обяви, че Явор Гърдев и Александър Морфов са големи творци и не бива театърът да се лиши от тях. Явно, че не е бил искрен в своето изказване. По-рано Гърдев си тръгна по собствено желание, а със сегашните промени в проекта за нов устройствен правилник на Народния театър, се предвижда отпадане на длъжностите: „Главен режисьор“ и „Директор Връзки с обществеността“. От Министерството на културата върнаха за корекции новия правилник. Според неофициална информация Кръстева е подала оставка.

 

Скандалът между Морфов и Кръстева възникна на 29-ти октомври, когато режисьорът надраска вратата на ПР и премахна табелката ѝ. Морфов бе провокиран от постъпката на Кръстева, която придружи Доган на изборите на 2-ри октомври. Преди да предприеме това действие Морфов е потърсил Василев за коментар - защо един служител на театъра придружава бивш политик на изборите, тъй като сега представлява институцията Народен театър? Василев е отказал да разговарят. В конфликта бяха въвлечени също бившият министър на културата – Велислав Минеков и президентът Радев. Василев дори назначи вътрешна комисия, която да разследва случая, въпреки че Морфов си призна публично, че той е отговорен за надрасканата врата. Още много дълго време като общество ще ни се налага да търсим смисъла от достойнството и да си отговаряме защо ни е необходимо днес.

 

Очевидно е, че когато политиката се настани удобно в една творческа институция ще налага своите правила – безкомпромисно, брутално, без да се замисля какви щети нанася. Въпросът е да постигне своите цели. Важното е кой е от страната на силния. Странно е, че Кръстева беше назначена за ПР в Народния театър, тъй като тя е абсолютно чужда на театралните среди. Тя беше два пъти депутат от ДПС и дългогодишен ПР на партията. Недопустимо е, че творец от такъв ранг като Морфов беше подложен на огромен натиск и стрес, защото е дръзнал да изрази позиция и несъгласие. По презумпция творците са свободни същества. За съжаление не това може да се каже за политически и финансово обвързаните фигури, които все дължат услуга на някого или са му пряко задължени, или са напълно зависими от него.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11860 |05.12.2022 ПП излъгаха ”майсторски” за казуса “Капитан Андреево”. Уволненият шеф на БАБХ е внесъл съдебната такса /документи/ . 5| 40453 |22.07.2021 Цветан Василев: Ще са нужни 40 години, за да бъдат изплатени всички поети задължения от ”Виваком” . 24| 8102 |17.05.2021 Ивайло Мирчев: Всички шефове на служби към МВР са в неплатен отпуск заради страх от уволнение . 61| 13861 |12.05.2021 Първо уволнение в МВР: Министър Рашков освободи административния секретар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads