Реклама / Ads
8| 4016 |18.01.2023 АКТУАЛНО

Окръжният съд в Пловдив спря Георги Гергов да придобие варненските акции в Международния панаир

.
Георги Гергов
Окръжният съд в Пловдив спря увеличението на капитала на дружеството ”Пълдин туринвест” в Пловдивския панаир. До решението се е стигнало след жалби на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мотивите на съда са, че от общината настояват за спиране на апорта на акциите на община Варна и обжалват всички решения на общото събрание на дружеството от 9-ти януари тази година.

Междувременно стана ясно, че и Търговският регистър спира апортирането на варненските акции в "Пълдин туринвест", чийто мажоритарен собственик е бизнесменът Георги Гергов.

 

Общинските съветници от Демократична България подчертаха, че това се е случило благодарение на тяхна защитна клауза в решение на Общинския съвет, според която увеличаването на дяловете не може да става за сметка на община Пловдив, а чрез придобиването на варненските акции това условие е нарушено.

 

Заради казуса бе проведена и поредна извънредна общинска сесия в града. Тя бе свикана по искане на мнозинството общински съветници от ГЕРБ, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов призова казуса с варненските акции на панаира да бъде решен. Йордан Илиев, който е общински съветник от ГЕРБ, каза: "Става дума да бъдат отпуснати 16.3 млн. лв. целево само за това, за да бъдат откупени от Община Варна акциите и да бъдат дадени на Пловдив. Ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в община Пловдив. Всички сме на това мнение."

 

Веселина Александрова, която е общински съветник от Демократична България коментира: "Единственото възможно решение, за да не бъдем постоянно в този водовъртеж на отбраняване, е тези 29 процента от акциите в Пловдивския панаир, които през 2016 година незнайно защо отидоха в община Варна, да бъдат върнати на държавата така, както са получени безвъзмездно".

 

Слави Георгиев, който е независим общински съветник, посочи: "Това, което общинският съвет в Пловдив може да прави, е да отказва приемането на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест", но това не означава, че ние спасяваме панаира, тъй като така или иначе в момента община Пловдив притежава едва 25 процента от "Пълдин туринвест". Отделно "Пълдин туринвест" е акционер само на 50 процента в международния панаир на Пловдив".


Общинските съветници гласуваха декларация до държавните власти, с която да призоват държавата да отпусне целево 16 млн. лв. за изкупуване на варненските акции или община Варна да ги дарят безвъзмездно на държавата, която от своя страна да ги предаде за стопанисване на община Пловдив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9678 |10.01.2023 От Стамболов до лапите на Гергов: Какво става с Пловдивския панаир . 8| 10787 |25.10.2022 Безобразия! Лъснаха аферите и в болница ”Чирков”, бивш шеф ги спря, но го уволниха . 0| 12161 |28.04.2022 Протежета на Гешев и Цацаров се спрягат за членове на бъдещия ВСС . 33| 29859 |19.01.2022 Задкулисието с план! Двама се спрягат да заместят Гешев, ако хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads