Реклама / Ads
7| 7636 |03.06.2021 АКТУАЛНО

Заради трафик на органи освобождават Съвета на директорите на правителствена болница

.
Източник: БГНЕС
Считано от днес Съветът на директорите към правителствената болница “Лозенец” е освободен. Новината съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг. Още днес ще бъде назначено ново ръководство.
 

Това се случва след извършена проверка за януари месец. Установено е източване на Здравната каса и фиктивно лекуване на пациенти.  В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за техническа грешка.

 

Установена е била и друга схема - за фалшиви документи за трансплантация на органи. 

“Извършени са 14 трансплантации на бъбрек от донори, като всички те са млади хора от Украйна и Молдова. Реципиентите са техни чичовци или лели от Израел, Япония, Оман и т.н. Има всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си, обясни здравният министър.

 

Смята се, че това са фалшиви самоличности, информация за това има и от посолствата. Схемата е била в периода 2019-2020 г.

 

И още нещо - април месец е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор.

Трансплантацията е извършена на четвъртия в листата пациент, който поставен в статус "спешен" макар че е с 14 точки, при положение, че първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни здравният министър.

 

“Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация”, каза Кацаров, 

По отношение фиктивното настаняване на пациенти с цел източване на касата, ще бъдат проверени и други лечебни заведения. 

 

“ Имаме достатъчно основания да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности”, обясни още д-р Кацаров.






Служебният здравен министър бе категоричен, че неговият предшественик проф. Костадин Ангелов е бил съвсем наясно за проверките. 

 

“Отношенията предвид работата на институциите е такова, че няма как те да не се информират взаимно. Освен това случаят е фрапантен. Може да се информира и от медиите. От там научихме и ние за това”, обясни още Кацаров. 

 

За схемите в правителствената болница "Лозенец" се разбра след разследване на Миролюба Бенатова. Според разкритията много хора, които изобщо не са лежали в лечебното заведение, са били отчетени като хоспитализирани по една и съща пътека и по едно и също време. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8093 |17.05.2021 Ивайло Мирчев: Всички шефове на служби към МВР са в неплатен отпуск заради страх от уволнение . 20| 6399 |27.04.2021 Диана Дамянова: Кое не е ясно? Следващите избори няма да бъдат организирани от ГЕРБ . 13| 8082 |21.04.2021 Към комисията за проверка на Борисов са постъпили вече десетки сигнали от организации и експерти . 19| 27733 |10.03.2021 Проф. Слатински: Статистиката на вируса не е никак добра заради глупост, некомпетентност и безгръбначност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads