Реклама / Ads
6| 9253 |30.01.2024 АКТУАЛНО

Шеф в болница "Лозенец" призна за лошите практики, но хвърли кал по доц. Хазърбасанов. Твърденията му се оказаха лъжа

.
С ново 20 за скандала в Правителствената болница "Лозенец" излезе ръководството. Сега обвиняват доц. Добри Хазърбасанов, че умишлено наредил да не се изпълни по правила документирането на скъпата процедура, за да може после да се твърди, че има злоупотреби с клинична пътека. Заповедта обаче била дадена устно. Тоест - няма никакви доказателства за тези твърдения, с които ръководството на "Лозенец" се опитва да си измие ръцете. 
 

"За периода, за който се случва всичко, системата не е функционирала. Правени са записите на процедурите, но те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен, а след това Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания. По принцип няма право да го прави", заяви пред Нова телевизия д-р Светлин Сталянов, зам.-директор на лечебното заведение. 


Той отрече проверките на Здравната каса, направени след сигнала на Хазърбасанов за нередности и схеми с клинична пътека, да констатират конкретно документални престъпления. Сталянов обаче призна: "Проверката на Здравната каса установява пропуски в изпълнението на пътеката, но няма данни за законови, морални и етични нарушения. Не е наложена глоба. Има покана за възстановяване на сума по тази пътека, но няма влязъл в сила акт и обжалваме". По този начин зам.-шефът признава, че разкритията на доц Хазърбасанов са верни и болницатаю трябвало да върне на Здравната каса над 300 000 лева.





"Не съм давал никакви такива заповеди. Периодът, за който става въпрос, е период, в който съм бил в отпуска. Това е манипулация и откровена лъжа. Отместват вниманието от същсетвеното. В системата архивирането на документите за отчитането на клиничните пътеки не влиза. Системата се използва за друго - за да може хората да ползват всички образни изследвания в болницата. Тя постоянно прави проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането се извършва на други носители и няма нищо общо с това. Не съм давал устни нареждания. Ще има проблем с тази лъжа. Това не може да се внушава", отговори д-р Хазърбасанов. 


Схемата касае дейности по клинична пътека №20, каквито не са извършвани. Документално дейността е описвана като балонна дилатация, без да има съответна индикация за това, без да има извършена ангиография, без използване на перкутанен достъп, без използване на водач, без да се спазват изискванията на клиничната пътека, без да се спазват принципите на добра медицинска практика. На записаните и документирани образни изследвания във всички случаи е извършена рентгенография на балон, поставен извън тялото на пациента. При разглеждане на записаните образни изследвания лесно може да се установи извършваното систематично нарушение. 





В сигнала доц. Хазърбасанов предоставя списък на 58 пациенти от месеците юни, юли, август и септември, 2023 г., при което е извършено гореописаното нарушение. 


Отчетените по този начин клинични пътеки са на стойност над 300 000 лв.


Пред Нова телевизия директорът на Клиниката по кардиология обясни, че през последната седмица в болницата има постоянен натиск и заплахи към лекарите, които работят в клиниката и всъщност са автори на писмото, изпратено до медиите и няколко институции.

 

Минути по-късно в студиото на Нова тв бившият депутат Мирослав Севлиевски заяви, це д-р Хазърбасанов е един от петимата в България, които поставят сърдечна клапа по инвазивен начин, което е уникален метод и че ръководството на "Лозенец" се опитва да уволни "златната си кокошка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5098 |29.01.2024 Денков отговори на Радев: Президентството от доста време разпространява слухове . 3| 4431 |29.01.2024 Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип . 10| 5922 |28.01.2024 Коя е „Болестта Х“? Чака ли ни нова пандемия? . 14| 12729 |27.01.2024 Сатанизъм и секс: Защо нов филм по "Майстора и Маргарита" взриви Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads