Реклама / Ads
35| 12783 |17.10.2014 АКТУАЛНО

К. Парамов за Фрог: Ако КТБ фалира, ни чака пълно разлагане на финансовата система

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
На 20-ти октомври няма да се разплете казуса КТБ, защото идва ред на т. нар. четвърто действие на операта. В това действие, ако всички политици са достатъчно разумни, на секундата трябва да освободят гуверньора Иван Искров от заеманата длъжност. След това трябва да се стартира процедура за търсене на наказателна отговорност. Това каза пред Фрог нюз финансистът Кольо Парамов.
 

Според него са направени доста злини, които водят след 20-ти октомври към условията на фалит. Ще се увеличи срока за отворяне на банката до 20-ти ноември. Този срок, обаче също няма да стигне и ще кажат, че им трябва срок до 20 декември. По всяка вероятност и него ще удължат. Тогава, обаче влизаме в прогнозата на Иван Костов, който очаква между 17 декември т. г. и 25 март следващата година пълно разлагане на финансовата система и много повече негативи, отколкото самият аз съм изчислил.  

 

Преди ден стана ясно, че между БНБ и отстранените шефове на КТБ е текла кореспондениця, от която е видно, че Централната банка е давала неверни данни.

По този повод експертът каза: БНБ чете нормите си катко дявола евангелието. Разликата е много опасна и тя доведе до този уникален прецедент с абсолютната си умисъл. Ако БНБ още от първия ден имаше намерение да направи така, че КТБ да съществува, да работи и да има превантивен ефект за цялата банкова система, щеше да постъпи по коренно различен начин. Очевидно е, че имаше тенденция банката да се доведе до изкуствен фалит, за това така и направиха от БНБ. Всичко, което се случва в КТБ е една голяма пародия, една голяма афера. Цялата работа трябва да се изследва малко по-комплексно. След понеделник идва това време. Съвсем видно е, че политиците вече започват да се страхуват от последствията. Защото те ще бъдат фатални. Когато говоря за  загуби в размер на десетки милиони, аз говоря за валов негативен ефект върху цялата банкова система. И понеже политиците недостатъчно добре слушат и недобре пресмятат, мислят, че с 2 милиарда лева ей така ще се оправят. Смятат, че бързо ще закрият банката, ще се разплатят и край. Без никакви последствия, възмутено обясни той.

 

Парамов е категоричне, че трябва да се търси наказателна отговорност на управително тяло на БНБ, защото:  Колкото и да се крият зад чадъра на закона, който те не четат достатъчно правилно, толкова по-строго ще бъдат наказан. Защото навсякъде прозира умисъл. Да не говорим за онзи проект, който те бяха подготвили преди време, с който се даваше възможност квесторите да обезценяват имоти и да си позволяват да реализират заменки.

 

 Пак ще повторя, че проблема с банката няма да намери разрешение в края на този месец. Парламентът няма толко дни, за де се справи. Там имат да съставят правителсто, да организира бюджетна комисия. Следва вкарване на проблема като законопроект, следват пак бюджетна комисия, прехвърляне в правна комисия, след това пак връщане на казуса в бюджетната комисия. Чак после идва първо и второ четене в пленарна зала, както и приемане на закона. Нещата не свършват  до тук, защото предстои публикуване в Държавен вестник и влизане в сила. Цялата тази работа, при най-добро желание и участие, костват най-малко  47 дни, пресметна финансистът.

 

Според него авторите на цялата тази магьосническа операция са  спечелили. Нещо много голямо и извънредно може да ги спаси, но просто онова, което се случва през последните 7-8 дни с цесии, с шумотевица, с прибягване до най-различни форсмажорни обстоятелства, ни води до идеята, че настъпва последната фаза- бягство от отговорност и бягство от възможност нещо да се съхрани. Наричам тази операция магьосническа, защото в началото ми изглеждаше парадоксална. Българският гражданин в продължение на 25 години търси опора в държавата, която така или иначе е загубил. Човекът все се надява на справедливост. Нито един експерт не е виждал проектозакона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ, за който толкова много се шуми. Нито му знаем замисъла, нито съдържанието. Вероятно се цели някои хора да бъдат поставени в авансов план до стената. Това, че Цветан Василев пожела да говори пред прокуратурата чрез видеоконферентна връзка също е сериозна заплаха за тези, които организираха удара срещу КТБ. През юни още предлагах на Василев да излезе, да  говори публично  и да постави на място всички до един. Той, обаче не вярваше, че ще се стигне до тук. Сега е дошло време да иска да говори. Облаците над него много се сгъстиха с образуване на няколко дела. Не вярвам, че прокуратурата вече ще разреши видеоконферентната връзка да се наблюдава от журналисти, допусна Парамов.

 

Той е категоричен, че никой не е искал да чуе екстертите, защото е имало  концепция за умишлено неприемане на становищата им. Политиците смятат, че не сме онзи съществен фактор, който може да промени съдържанието на проблема. През 1999 година Мартин Заимов със своя хъс на шеф на валутния борд си позволи да продаде над 1500 кг. злато. Това бяха най-ценните монети на българската държава в продължение на 111 години. Имаше монети по 45 хиляди долара едната. Този човек тогава продаде златото като кисело зеле, като пресни картофи. Той го продаде на килограм само срещу 310 долара унцията. От това българската държава загуби десетки милиони. Когато постових публично въпроса, никой не пожела да ме чуе и да ме отрази. Тогава държавата загуби.

Но сега,  при казуса КТБ, много от богатите хора започват да виждат неблагоприятния хоризонт, който е твърде облачен пред тях и загубите им са големи. Ето сега вече започнаха да вярват на експертите. Вярват, но не с тази сила, с която да променят статуквото в парламента. Чудно е как ще се раздели отговорността за случилото се. Как тази отговорност от 90-95 процента ще се поеме от БНБ и как останалата, по-малка част, ще се поеме от политиците, които не познават материята и не знаят за какво изобщо става дума, попита риторично Кольо Парамов.

 

Искам да подчертая нещо много важно, заяви той и продължи: А то е , че в закона никъде не е записано никакъв срок за възстановяване на 100-те хиляди евро. Записано е в една наредба, която е като подзаконов акт. Връщането, обаче може да бъде изпълнено само при едно условие-ако парите са в наличност. Важно е как ще бъдат осигурени тези 3,7 млрд. лв. и по кой азбучен ред ще започне изплащането. От буквата Я към буквата А или обратно. Или ще се измисли някакъв друг странен начин, опита на финала на разговора ни да се пошегува финансистът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8133 |14.10.2014 Луна пред Фрог: В КТБ няма квестори, няма одитори, точи се банката . 7| 10068 |14.10.2014 Само във Фрог: „Сига-ански” превод на Местановите речи . 36| 10605 |13.10.2014 Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб . 24| 5655 |09.10.2014 Н. Цонев пред Фрог: Прав е Рогозин в реакцията си срещу Шаламанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads