Реклама / Ads
2| 3338 |23.04.2021 АКТУАЛНО

Петър Витанов: Българите са най-скептични в целия ЕС към ваксинацията

.
“Дигиталните зелени сертификати предизвикаха много полемики. В крайна сметка обаче идеята на ЕС и на европейските институции е да се намери начин, по който придвижването в коронакризата да стане по-евтино, по-лесно и по-безопасно. Колкото и да ги критикуваме, засега нищо по-добро не е измислено”, това заяви евродепутатът Петър Витанов по време на пряко включване от страницата си във фейсбук.
 

Очаква се до 21 юни ЕС да има действащ регламент с окончателните параметри на дигиталните сертификати. „Убеден съм, че при една добра дискусия в рамките на европейските институции, ще можем консенсусно да приемем регламент, който да бъде само от полза на европейските граждани. Така че да се възстанови свободното пътуване, обменът, търговията, туризмът, по-бързо, отколкото ако чакаме да ваксинираме всички и да постигнем стаден имунитет“, каза още Витанов. 

 

Според него резервите и недоверието към сертификатите в България се пораждат от липсата на обществен дебат по темата. „Виждате какво прави министър-председателят в оставка – болнични, отпуск, отива на Европейски съвет, темата се дискутира, но ние не знаем позицията на нашето правителство. За съжаление, много често виждаме еднолични решения и работим на системата „проба-грешка“. В България скептицизмът към ваксинацията е най-голям в целия ЕС. Една от причините е липсата на общонационална информационна кампания, каквато има във всяка страна-членка“, смята ръководителят на българските социалисти в ЕП.

 

Той се опасява, че провалът в управлението на ковидкризата ще засегне тежко туристическия бранш и тази година. В България туризмът намаля от 13,5% на 10% от БВП, а миналата година отбеляза 90% спад по отношение на броя на чуждестранните туристи, почиващи в страната.

 

„Не съм оптимист. Ние вече изпуснахме и този летен сезон. Дори да въведем зеления сертификат и хората да влизат по-лесно на територията на България, кои ще са тези европейски граждани, които ще искат да дойдат в страна с висока заболеваемост, на едно от първите нива по смъртност в Европа?“.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 24269 |17.12.2020 Полк. о.р. Петър Ненков: Бях безсилен, щях да умра, хвърлям се в боя срещу системата, заради колеги и приятели . 30| 7173 |10.12.2020 Математикът Петър Велков: Имаме 50% нерегистрирана смърт от ковид . 1| 5746 |19.11.2020 Петър Кърджилов: Как кризата с COVID-19 се превърна в национално бедственото положение благодарение на премиера . 69| 36266 |18.07.2020 Само във Фрог: Кевин Буут и „Сенките на София“. Българите трябва да знаят, че светът е приковал поглед в тях /филм/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads