Реклама / Ads
0| 7849 |09.05.2017 АКТУАЛНО

Д-р Петров за Фрог: Заинтересовани лица лъжат онкоболните, че ще доплащат лечението си

.
Д-р Димитър Петров
Преразходът на средства за лекарства е започнал от началото на миналата година, той не е само от 2017 г. През декември стойностите за онколекарства са 27 млн., а за лекарствата в извънболничната помощ са около 64 млн. Част от тези пари обаче се възстановяват под формата на отстъпки. Това обясни пред Фрог нюз подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.
 

През януари-февруари същите тези стойности се запазват. Те се водят като преразход, тъй като в бюджета за лекарства са предвидени занижени стойности  - по-ниски са дори от миналата година. Притеснителното е увеличението при мартенските плащания. Увеличението е на база определен брой болни от хепатит С. Те са се увеличили заради едно решение на Надзорния съвет, при което протоколите са задържани неоснователно. Идеята  на това задържане на протоколите е плащанията да се прехвърлят в бюджета за тази година. Те бяха пуснати през февруари-март и увеличението на болните е факт.  

 

Другото притеснително е нелогичното увеличение на парите за артрити. Предстои помяната на програмата и критериите. Вероятно ще правим допълнителен контрол на изследванията, които болниците включват за биологична терапия. Проблемът е, че консултантите не направиха фармакотерапевтично ръководство за лечение на тези хора. Преди седмица сме предупредили консултантите и пациентските организации, че ако няма такова, ще променим програмата. Тази промяна ще бъде в посока завишаване на критериите, тъй като не може да се генерират допълнително по 200 болни за 1 месец.

 

Другият проблем е при онкомедикаментите. Очакваме законодателна инициатива за централизирана процедура. Има разхищение на медикаменти, което по данни на самите фармацевти, е около 25-30%.

 

Д-р Петров отрече информацията онкопациентите с по-голямо тегло да доплащат лечението си: Абсурдно е пациентите да плащат, ако са с по-голямо тегло. Винаги когато оборотите на лекарствата намаляват, се появяват спекулации. Единствената цел на Касата е да спре изхвърлянето на количества медикменти, което в момента се прави заради недоброто планиране. Част от тези медикаменти се дозират на килограм тегло или на квадратен метър телесна повърхност. Касата ще доплаща тези медикаменти и дозировката се запазва. Искаме да променим наредбата, за да не се изписват цели флакони ампули в болничните аптеки и да се изхвърлят, а дозировката да се прави на килограм тегло. Да се говори, че няма да се лекуват болните, които са по-тежки и ще трябва да си доплащат, е абсурдно.

 

Д-р Петров посочи, че по времето на управлението на д-р Москов, разходите за онколекарства са нараснали: „През  2015 г. разходите за онкомедикаменти варираха от 19 до 20 млн. лв. През февруари т.г. те вече бяха нараснали на 27 млн. Този ръст от 27% е трудно да се намали. Увеличението е и заради начина, по който беше направена наредбата за отстъпките. Наредба на Москов въведе 10 %  отстъпка за фирмите. Аз настоявах тази отстъпка да се разпредели в 2 компоненти – едната да бъде на база оборота на фирмите, а другата – ръста в тяхното портфолио. Фирмите, които имат голям ръст на медикаментите, да плащат по-висока отстъпка, тъй като излиза, че едни фирми плащат за ръста на другите. Тези с голям ръст плащат 10% при положение, че е вдигнат с 30 млн. оборота им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 14648 |09.05.2017 Само във Фрог: Гласят „наказан” с повишение началник за шеф на СДВР . 2| 3839 |09.05.2017 Само във Фрог: Столичната полиция в ступор, не приема и не предава писма . 5| 10428 |08.05.2017 Здравният министър проф. Петров се заема с монопола на Здравната каса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads