Реклама / Ads
3| 4038 |24.02.2024 АКТУАЛНО

"Писма от Украйна": Истината за украинските българи и едно предупреждение за България

.
Пред пълна зала вчера в 17:00 часа във Военния клуб в София премиерно гледахме филма на бесарабската българка Тетяна Станева "Писма от Войната. Писмо 1 – Пулсът на Украйна".
 

На 24 февруари - днес, филмът ще бъде излъчен по Военния телевизионен канал (ВТК) веднъж в 18:30 часа и още веднъж в 23:00 часа, след това и на 25 февруари от 07:00 часа. Отложеното му гледане след това ще бъде възможно в Neterra TV.






На 24 февруари 2024 година стават точно две пълни години от пълнощабното руското нахлуване в независима Украйна. През същата година Руската федерация вече 10 години ще е проливала украинска кръв на украинска земя, 10 години незаконно ще е анексирала Крим.

 

Пред пълната зала Станева посочи, че с филма се обръща директно към българите. Причината - не иска в България да се случи това, което виждаме в момента в Украйна. По думите ѝ и Украйна преди години била разкъсвана от руските интереси и влияния, точно както България днес, последвала тъкмо войната.


.

 

В това отношение, филмът освен да ни покаже как наистина живеят украинците и българските украинци, може да служи и като предупреждение - борете се срещу пропагандата и руското влияние с всички сили.

 

Преди премиерта на филма от ФрогНюз разговаряхме със Станева. В първата част на разговора ни за посланията на филма, за емпатията, за украинските българи на фронта. Във втората част - за лицето на Бесарабия, която толкова много украински българи обичат толкова много.





Във филма виждаме разкази на бойци, днес живеещи втори живот след ужасяващи травми. Виждаме и войниците на фронта край Херсон. Някои от тях ни говорят на чист български език. Причината - българи от Украйна са. Станева ни води и в родното си село Чушмелий, където виждаме картини, които твърде много напомнят за българския бит. Виждаме деца в бомбоубежище, виждаме учебниците по български език, виждаме бюстове на Христо Ботев на украинската земя. Виждаме и погребение на загинал на фронта украински българин, който само месеци преди това на чист български пее български песни.

 

Преди прожекцията, беше открита фотоизложбата на един от съдателите на сайта "Бесарабски фронт" - фотографът Олександър Барон. Името на изложбата е "Война VS живот" и проследява заснемането на филма.


.

 

След прожекцията на филма, неговият екип отговори на въпроси на публиката. По думите на Станева имат суров материал за изготвянето на поне още няколко филма, като търсят финансиране, за да станат те факт.

 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, също украинска българка, отправи призив да не подминаваме руската пропаганда, а да обясняваме как работи тя на близките и познатите ни, да не се отказваме да противодействаме на информационните манипулации на Русия в личното си общуване. Тази тема се подвига и във филма на Станева, която вътре в лентата си казва, че се е уморила да обяснява защо черното е черно, а бялото - бяло, но все още има нужда това да се прави.


.

 

Проведе се и благотворителен аукцион на бойни артефакти, воден от втория създател на "Бесарабски фронт" - Геннадий Воробьов. Продадено бе и надписано украинско знаме, изпратено в България директно от фронта от украинския българин Георги. Средставта ще бъдат изпратени към украинската армия.


.

Сред гостите на събитието бяха стотици граждани и общественици. Изказвания преди прожекцията направиха министърът на отбраната Тодор Тагарев и временно управляващият посолството на Украйна у нас д-р Анна Тертична. Сред гостите бяха и народните представители от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, Манол Пейков и Деница Симеонова, както и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7739 |23.02.2024 Гръцкият бизнесмен Каламарис с директни обвинения към Зартова и нейн бивш заместник . 7| 9141 |21.02.2024 Руски военен блогър разкри колко жертви е дала Москва при Авдеевка и се самоуби . 10| 3735 |21.02.2024 Съдия Дишева: Шокират мащабите, в които е действала мрежата на Нотариуса . 5| 7430 |20.02.2024 Илиян Василев: Копейкиновци предпочитат да се асоциират с убийците на Навални, с палачите и затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads