Реклама / Ads
26| 7601 |04.04.2012 АКТУАЛНО

Подхващат и кредитните милионери, агенти на ДС

.
Когато е бил подготвян настоящият закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на българската армия не е била предвидена в него проверката на кредитните милионери и сега поправяме този пропуск.
 

 

Това заяви депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова, която е сред вносителите на промените в нормативния акт и които НС гледа днес на първо четене.

 

Искаме да се знае каква е била ролята на ДС в развитието на страната, особено по време на прехода, за да разберем какво е било финансовото и икономическото състояние на страната, как изчезнаха парите, кой и как разпореди това, посочи Михайлова.

 

Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес, заяви Михайлова. Действащият Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия позволи на българското общество да научи голяма част от истината за сътрудниците на бившата Държавна сигурност.

 

Голям обществен интерес предизвикват хората, забогатели през кредити – т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивния апарат на комунистическата държава трябва да стане част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, се казва в мотивите на вносителите на поправките.

 

Приемам предложението на СК, но искам да поставя по-важния въпрос, отнасящ се за кредитните милионери, каза депутатът от КБ Янаки Стоилов. Трябва да се знае какви са имуществените последици от тези спекулативни операции, които бяха част от съпътстващите факти на хиперинфлацията в период от няколко месеца, съпроводени с рязкото обезценяване на българската валута, посочи той. Обръщам се към мнозинството, за да използват този проблем и да го свържат със Закона за отнемане на незаконно придобитото имуществото, призова Стоилов. Поправките бяха приети на първо четене почти без желание за дискусия от страна на депутатите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6427 |04.04.2012 Мафията с бюджет от 3,5 милиарда лева . 1| 19392 |02.04.2012 „Свети Мина” рехабилитация за душата и тялото . 10| 12029 |01.04.2012 На 1 април шегата и лъжата ни носят късмет . 21| 12699 |30.03.2012 Елеонора, сестрата на убитата Мирослава, влезе в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads