Реклама / Ads
0| 5116 |23.06.2009 АКТУАЛНО

Покриви-убийци дебнат случайни минувачи

.
София е пълна с покриви-убийци, които са стари и опасни за живота на хората, алармират строителни инженери и архитекти. Повече от тях не са сменяни от 40-50, а някои - и от 100 години, бавно и сигурно се рушат, застрашавайки живота на случайни минувачи по улиците на столицата ни.
 

Специалистите твърдят, че покривните покрития са ерозирали, гредите са изгнили, материалът е станал крехък и чуплив. Неблагоприятните атмосферни условия през този сезон – проливни дъждове, силни ветрове, градушки и бури влияят допълнително на здравината на покривните конструкции.

Строителни инженери казват, че една разходка по улицата илюстрира тревожния факт. Около 70% от старите сгради в София са с увиснали покриви, които са опасни и могат да предизвикат неприятни инциденти, както на живущите, така и на преминаващите хора. Алармират, че трябва да се предприемат сериозни мерки за обновяване на сградния фонд, за да се предотвратят нещастни случаи.

Архитекти и строители предупреждават, че не по-малко тревожно е и състоянието на блоковете. Там проблемът даже е по-сериозен, защото живеят много хора. Много често не могат да се разберат кой да плати ремонта на покрива и той се проточва с години. Или пък ремонтират покривното пространство на части и парчета. Според тях особено важно е покривите да се проверява профилактично на десетина години и ако се налага - да се пренареждат или подменят керемиди. А не да се чака да се случи най-лошото", допълни архитект Калин Георгиев.

Специалистите са категорични, че държавата не би се сетила за проблема, ако не се стигне до нова трагедия. Три години вече са изминали от нелепата смърт на двете момичета, смазани при срутване на стара постройка на ул. "Алабин". Видими мерки по укрепването на останалите постройки-убийци обаче не са взети, за да бъдат предотвратени подобни трагични инциденти. Напълно отсъства сериозен контрол и търсене на отговорност от собствениците на изоставени сгради. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8518 |22.06.2009 През трудностите, към звездите . 2| 11723 |19.06.2009 Тестът за 7 клас по БЕЛ и верните отговори . 0| 15474 |18.06.2009 Мерилин Монро иска Слави за мъж . 1| 5703 |18.06.2009 Отказват промени в Позитивния лекарски списък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads