Реклама / Ads
15| 10308 |02.05.2019 АКТУАЛНО

Порожанов скри дали синът му се занимава с европроекти на други министерства

.
Румен Порожанов Източник: БГНЕС
Земеделският министър Румен Порожанов каза, че синът му няма консултантска фирма за земеделие и земеделски европроекти, но не разкри, дали участва в европроекти на други министерства. Министърът не знаел това, можело и да има, било работа на сина му и частен въпрос.
 

Той заяви пред bTV, че синът му е работил в одиторското дружество "Делойт", но не е одитирал ДФЗ.

 

"По време на проверките на къщите за гости получих информация, че телефонът на госпожа Мизова е на сайта на къщите в Юндола. Тя работи повече от 20 години в ДФЗ, нейната хипотеза е, че е искала да помогне. Няма логика в обяснението за телефона, че случайно е попаднал, не може да няма връзка",  обясни Порожанов.

 

"Ако разсъждаваме логично, след стартирането на проверките, дори и да е забравила, че телефонът и е там, както тя твърди, най-малкото заради проверките би трябвало да се сети да го махне", каза той.

 

По повод къщата за гости, за която се предполага, че е на семейството на Мизова, министърът заяви, че е разпоредена проверка за конфликт на интереси. По думите му, и двете къщи в Юндола функционират като къщи за гости.

 

Порожанов се оправда, че и в двата периода, през които са приемани проекти за къщи за гости, той не е бил директор на Държавен фонд "Земеделие".

 

"Къщите за гости като проверки са най-рискови, проблемът е в предназначението.

Някои проекти са спрени заради кофликт на интереси. Над 538 сигнала сме изпратили до прокуратурата. Имахме случай, когато 6 къщи край морето, по различни проекти, бяха неразплатени и дадени на прокурор", разказа той.

 

Порожанов съобщи, че до момента за 62 къщи за гости са наложени глоби, а за 32 трява да бъдат върнати изцяло парите.

 

Той коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение: "Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем. Г-н. Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация , че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент. ", обясни министър Порожанов

 

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми .

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11692 |25.02.2019 Н. Василев: Разочароващо е, че не сме подали заявление за членство във Валутния механизъм . 6| 10551 |08.02.2019 Собственикът на ”Дунарит” отровен от руски агент, заподозрян по случая „Скрипал” . 6| 7273 |04.11.2018 Институт за пътна безопасност: Менда Стоянов започва поход срещу хилядите жертви и пострадали на пътя . 9| 5335 |14.07.2018 Порожанов обеща обезщетения на собствениците на евтаназирани животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads