Реклама / Ads
0| 7787 |29.06.2015 АКТУАЛНО

Проф. П. Иванов за Фрог: Здравеопазването обслужва крадци, свързани с властта

.
проф. Петър Иванов
Нещо се крие в Изпълнителната агенция по лекарствата. Това е институция към министъра на здравеопазването, както пише и в нейния сайт. Според данните през 2012 год. обемът на фармацевтичния пазар до краен потребител болници, аптеки и дрогерии е за 1,3 милиарда лева, а закупените лекарства са 166 милиона опаковки, от които 148 милиона са закупени от самите болни извън болниците. Данни за 2013 год. няма. Няма и за 2014 год., въпреки че тя изтече преди 6 месеца. За това алармира пред Фрог нюз шефът на Демографския институт проф. Петър Иванов.
 

Сигурно държавните чиновници в агенцията се скъсват от работа или пък има други някакви причини да си мълчат по въпроса, което е по-вероятно. Лично аз подозирам, че нещо се крие, защото не е никак удобно за властта, тъй като показва ужасяващи тенденции в областта на общественото здраве.

 

В медиите (www.segabg.com/article.php?id=698492) беше изнесена информация, че през 2013 год. са продадени медикаменти на стойност 1,9 млрд. лв., с 580 млн. повече от предходната година. Внушителен ръст има и в обема продадени опаковки: споменатите 148 млн. броя през 2012 г. са станали над 249 млн. за 2013 год., т.е. нараснали са  с близо 100 млн. опаковки само за една година. Излиза, че всеки българин от пеленачето до столетника годишно тогава използва вече по 37 опаковки с медикаменти, или по 3 опаковки на месец, пресмента ученият.

 

 Какво показва обективната информация за увеличението на използваните медикаменти от болните само за една година с цели 66%? Този процент косвено, но обективно, показва изключително висок ръст на заболяванията само за 12 месеца, показва трагично влошаване на общественото здраве в България. Боледуваме все повече и повече. Болните са все по-много и по-много. Сигурно данните за 2014 год. са още по-потресаващи и затова не се предоставят на общественото внимание, въпреки, че това е служебно задължение на чиновниците в агенцията. За поредна година липсва и обобщена информация за пазара на оригинални и генерични продукти, както и за пазара на най-масовите лекарства.

 

От тази информация може пак косвено да се съди за подробности в спектъра на заболяванията у нас, за тяхната динамика, разпространение и т.н. Но данните очевидно са толкова плашещи, че сега, преди разни референдуми и избори, е по-добре да бъдат спестявани, или фризирани, тъй като не са изгодни за тези, които управляват държавата, избирателите може да не ги изберат във властта, което за повече от тях би било непоносимо и пагубно, допълни той.

 

Защо болните в България стават все по-болни и все повече, както може да се съди от гореизложената информация? Причината за това е известна на всички разумни български граждани. Системата на здравеопазването ни е безумно фалшива и е създадена единствено с цел да улеснява крадците на обществени и лични средства. Все пак в България всички крадат. Системата е такава, че за институциите в здравеопазването, а и за самите лекари, е изгодно българите да са колкото е възможно по-болни, а болните у нас да са колкото може повече. Изгодно е да има колкото може по-малко здрави българи. Ако може въобще да няма здрави хора, всички да са бол-ни, и то тежко болни – това е идеалът на българското търговско–далавераджийско здравеопазва-не.

 

При тези условия печалбите на лекарите, на собствениците на разни измислени болнични учреждения, на тарикатите във фармацевтичната индустрия, на свръхалчните търговци на лекарства, които ги продават на цени в пъти по-големи в сравнение с цените в съседни страни (Румъния, Турция, Гърция, Македония и др.), на комисионерите и на „специалистите” по европейски проекти в областта на здравеопазването по министерствата и по места се увеличават многократно и въпросните играчи, лекарите също са играчи в здравната ни система, печелят луди пари за сметка на здравето на българите, уточни Петър Иванов.

 

 Той припомня, че „мъртвите души”, които са в системата на ЕСГРАОН обслужват не само изборните машинации, но и здравеопазването. Тези 1,5 милиона фантоми все пак подлежат на разни процедури в системата на здравеопазването, за които Здравната каса плаща прилични пари. Разходите за здравеопазване в домакинските бюджети по информация на националната статистика за 2013 год. са се увеличили с 10%, до 233 лв. на човек за една година. За периода от 2006 до 2011 год. тези разходи са се увеличили почти 2 пъти – от 1072.4 млн. лв. за 2006 год. на 1833.6 млн. лв. за 2011 год., се посочва в анализа на Стопанската камара.

 

Излиза така, че за всяка болница, за всяко отделение, е изгодно да вкарат в болничен режим, на стационарно лечение колкото може повече пациенти и мъртви души, на осъществят колкото може повече операции, тези операции да са колкото може по-сложни и скъпи, независимо от това, дали са необходими за конкретните болнични случаи, и т.н.

 

Всеки лекар е с интерес да има повече болни, те да с тежки диагнози, да прави колкото може повече и по-скъпи прегледи, манипулации и операции, защото за всичко това Здравната каса дава бели пари. В пресата и в електронните медии често се появява върхът на айсберга на убийствената ни здравна система под формата на, да речем, направени 12 тежки операции на пациентка, която въобще не е влизала в болница и не знае за тях, зъболекарски манипулации на умрели пациенти, многократно увеличение с нужда и без нужда на ангиографиите и т.н.

 

Здравният бизнес, включително фармацевтичните далавери, се конкурират по норма на печалба с наркотрафика, проституцията, търговията с оръжие и кражбите в енергетиката. В този бизнес няма случайни хора, повечето играчи по правило са свързани с управляващите, те са техни близки, роднини и т.н. Мечта на всеки във властта (политик, депутат, министър, кмет, държавен чиновник и др). е да се включи по някакъв начин в този сладък бизнес. И после да се харчи парите на Карибите и Бахамите, предположи иронично той.  И заключи: Излиза, че здравеопазването у нас всъщност се грижи не за здравето на българските граждани, а за парите, които могат да се изкарат от болестите и мъките им. Докога?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9493 |25.06.2015 Коритаров пред Фрог: Русия може да покаже мускули, но това не бива да ни безпокои . 0| 20513 |23.06.2015 Само във Фрог: Вижте колко и кои са като Величко Адамов . 0| 6210 |19.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие . 0| 5444 |18.06.2015 Капон за Фрог: Световната банка не ще стресне властта, рекетът продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads