Реклама / Ads
18| 12904 |12.05.2018 АКТУАЛНО

Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното

.
Проф. Николай Слатински Източник: БГНЕС
Отечество, Държава, Стратегия, Геополитика, Демокрация, Свобода, Сигурност, Собственост, Отговорност, Дълг, Върховенство на закона, Либерализъм, Патриотизъм, Запад, Евразия...
Ние си мислим, че отговорите на големите въпроси, в частност на този защо сме аутсайдерско общество в опашката на Европа по всички позитивни параметри и сме далеч откъснали се лидери по всички негативни показатели, се крият в големите думи, обясняват се с гръмките слова, стават ясни чрез фундаменталните понятия, формулират се чрез философските категории...

Но това невинаги е така, то практически много рядко е така.

Понякога е достатъчно нещо мъничко, почти неочаквано като случка, дребничко като зрънце истина, препречило ни се напълно внезапно. И в него се крие търсеният отговор или поне то ни дава някакъв отговор на някой от големите въпроси.

Ето така в сагата с алпиниста Боян Петров ние, българите, като общество ударихме дъното! Не всички, но мнозина сред нас, а това значи е вина на всички нас.
Като прочетох толкова много ненавистни коментари, не можах да спра изблика на емоцията - Господи, ние сме сигурно генетично увредени, ние вероятно сме дефектни като социум, в нашата социална тъкан може би има нелечима язва, в мозъка ни на нация като че има тумор, у нас като народ сякаш клокочат такива злоби, които поглъщат всичко човешко, съвместно, солидарно, обединяващо!

Как да си обясня иначе това ниско и низко падение, което изби като уродлив цирей върху лицето ни на общност от разумни индивиди?
Ще кажате - преувеличаваш, пресилваш, драматизираш, мелодраматизираш!

Де да беше така. Пак казвам, илюзия е, че отговорите на всички големи въпроси се дава с големите наративи, с големите разкази, с големите етикети, с големите клишета.
 
Неизбежно идва време, когато Истината лъсва и чрез най-обикновената случка, чрез най-простичкото събитие. Но лъсва със страшна сила. Ние ли сме това, или не сме?
И кой е виновен за израждането на облика ни - дали огледалото, в което обликът се отразява, или носителят на този облик?
 
 
Проф Николай Слатински
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10597 |03.05.2018 Проф. В. Минеков: Доближихме свободата на нацизма и националсоциализма . 0| 7711 |26.03.2018 Проф. Слатински: А какво пише днес в страничката за исканията на Турция към нас? . 0| 6930 |26.03.2018 Проф. Павлов: Въпросът с имотите на тракийските бежанци не бива да се отлага . 5| 8869 |14.03.2018 Николай Слатински: България е свлачище от разбити системи
Реклама / Ads