Реклама / Ads
0| 10573 |16.09.2022 АКТУАЛНО

Радан Кънев: Когато „Газпром“ не си вдига телефона, прагматикът става глупак

.
Радан Кънев Източник: стопкадър, bTV
Никога не е добре, когато управлението се държи меко казано неадекватно. Служебното правителство живее в измислен свят, в който може да измисли газ от „Газпром“. Дали това е морално? Естествено, че не, но те казват: „Ние сме прагматици“. Когато „Газпром“ не си вдига телефона, прагматикът става глупак. Границата е много тънка. Това каза пред bTV евродепутатът Радан Кънев.
 

Според него това, че бяха отказани танкерите с втечнен газ е било на ръба на политическото безумие: „Не грешка, много повече от грешка“.

 

„Русия взе политическо решение да спре газа за България в края на април. Първо бяха България и Полша, сега на практика за всички европейски държави. 10% от целия газов микс на Европа се формира от „Газпром“ към днешна дата срещу над 40% преди три месеца“, отбеляза той.

 

„Мисля, че всички виждаме колко тежка е цената на зависимостта от Русия. Големи части от Европа изпаднаха в много тежка едностранна зависимост от газови доставки от Русия“, допълни Кънев.

 

Според него проблемът не е в доставките на газ. „Проблемът е, че повишеното търсене поражда стряскащи, много високи ценови нива, както и борсовата връзка между цените на газа и на електричеството поради факта, че в големи ключови държави ток се прави от газ“, изтъкна той.

 

„Трябва да се мисли за компенсации и за диверсификация. Цените няма да се върнат на нивата от 2019 г. България е суперизносител на електроенергия, а ние не правим ток от газ. Ние сме много по-умни от други страни. Тази ситуация е добра за енергийния бизнес, но не и за домакинствата. Мерките трябва да са на национално ниво, а не на европейско“, коментира още Радан Кънев.

 

„Хубаво е „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ да имат мнозинство. Това е единственият вариант за стабилно прозападно модерно ориентирано правителство, което може да реформира държавата“, коментира още евродепутатът.

 

„Участвал съм в 20 предизборни кампании. По-лъжлива от тази не съм виждал“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7817 |20.08.2022 Евгений Кънев: Вече започнах да се забавлявам с пиесата „Няма газ“ . 0| 4749 |29.06.2022 Радан Кънев: Трябва да избегнем предсрочни избори . 0| 6636 |28.06.2022 Евгений Кънев: Логично Радев да е в отбора на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Такова му е цялото поведение . 0| 46522 |13.06.2022 Бойко Станкушев, АКФ: Атаките към властта започнаха, когато разбраха, че ще се задейства правосъдната машина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads