Реклама / Ads
33| 7195 |09.07.2021 АКТУАЛНО

Радев за санкциите ”Магнитски” пред конгресмени от САЩ: Това е ясен знак

.
Румен Радев
”Три морета” България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън.
 

Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон "Магнитски" на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

 

Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета". Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори - САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.



Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за "Три морета", включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на "Три морета" за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.


"Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията", изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на "Репортери без граници" за медийна свобода заема 112-о място.


По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение наполучаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове.

Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9391 |09.06.2021 МФ публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по ”Магнитски” . 8| 8312 |09.06.2021 Проф. Пламен Киров: Черният списък за санкциите на САЩ е минно поле за правителството . 14| 5231 |21.04.2021 Даниел Митов може да върне мандата на Радев още днес, ИТН и ДБ отсвириха ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads