Реклама / Ads
17| 6708 |21.03.2012 АКТУАЛНО

Румъния се прицели в родния черноморски шелф

.
Кристиан Диaконеску
Неочаквано Румъния обяви териториални претенции към България в района на черноморския шелф. Това става ясно от интервю на румънския външен министър Кристиан Диaконеску пред телевизия Digi 24, цитирана от молдовската агенция Moldnews.
 

  

Първият дипломат на Букурещ уточнява, че внезапно изникнала необходимост да се уточни морската граница между двете държави. По думите му трябва да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България.


Така, както водихме преговори с Украйна, и с България има няколко нерешени въпроси, които ние ще поставим на дневен ред, заявява Диконеску, уточнявайки, че проблемите са не по вина на Букурещ, а са отдавна и не са решавани дълги години, изтъква Диаконеску.

 

Той уточнява, че става въпрос за държавната граница по море между двете страни, а именно за 17 квадратни километра. Това не е толкова много, коментира министърът, но между европейски държави, които искат да си сътрудничат по много направления, не виждам защо тези въпроси да не намерят бързо решение.


Агенцията напомня, че в спора между Румъния и Украйна международният арбитраж предаде на Букурещ част от континенталния черноморски шелф, където сега се добива газ.

 

Припомняме обаче, че за да стане една страна член на ЕС, трябва да е изгладила всички свои териториални претенции. Това означава, че Румъния и България са приети в съюза след деклариране, че нямат такива.

 

Според Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на република България изключителната икономическа зона на България се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море.

 

Вътрешните морски води на Република България включват:

1. водите между бреговата линия и изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море;
....
4. водите между бреговата линия и правите изходни линии, съединяващи нос Калиакра с нос Тузлата, нос Тузлата с нос Екрене и Маслен нос с нос Ропи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5785 |05.10.2010 Днес е Международният ден на учителя . 35| 6111 |17.05.2010 Днес е международният ден срещу хомофобията . 6| 5418 |26.12.2008 Членството в ЕС помогна на България и Румъния да се разбират по - добре . 2| 7432 |09.06.2008 Всичко за мъжа пред Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads