Реклама / Ads
26| 6658 |31.03.2020 АКТУАЛНО

Президентът Радев: Премиерът да се смири, война не се печели с ограничения, глоби, насаждане на страх

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
”От моя страна няма конфронтация. Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закон, които ГЕРБ осъзнаха. Време е и министър- председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения.”
 

Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос за разногласията му с премиера Бойко Борисов.


Държавният глава е в Благоевград и участва в заседание на общинския кризисен щаб за борба с коронавируса.


Радев допълни, че не вижда убедителни и всеобхватни мерки, насочени към всеки човек. "На засегнатите се предлага не реална помощ, а заем, който впоследствие ги задължава. 10 г. ни убеждават че имало резерви. Всяка година се харчат милиарди от т.нар. излишък без никакви правила. Кризата ни показва, че хазната е празна и трябва заем. Този път трябва да сме много внимателни този заем да се харчи при сгрог обществен контрол, за да не потънат пак парите", допълни Радев.


Той каза, че е необходима всеобхватна, навременна и достоверна информация, за да може да се изгради картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни и целенасочени стратегии.

 

"Към момента такава информация няма. Тя налага всеобхватни тестове на населението, таргетиране на различните социално-икономически групи. Да има информация какво е състоянието и какво правим. Това е сложен процес и трудно може да се управлява на базата на само 4000 тестове, което е нищожен дял на фона на 7 млн. българи. Не може да спечелим този война само с ограничения, глоби, с насаждане на страх на чувство на вина и на неизвестност. Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения и обществената парализа. Да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме групи във всички региони, за да имаме прицелни действия", категоричен е президентът.


Той каза още, че досега си е направил един тест, който е отрицателен. "Не мога да се позволя лукса, при положение, че няма тестове за хората, да се тествам всеки ден. Много българи, които искат да бъдат тествани не могат. Аз съм солидарен с тях", допълни Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7207 |11.01.2020 Вицепремиерът Дончев: Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много кратък . 16| 5937 |14.12.2019 Премиерът ще пита Конституционния съд за независимия прокурор . 15| 13996 |09.11.2019 Екатерина Баксанова, ИПИ: Да (не) назначиш главен прокурор, президентът можеше да сезира КС . 17| 15455 |10.09.2019 Грандиозен шпионски скандал! Сътрудник на Путин - агент на ЦРУ, президентът уволни 30 генерали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads