Реклама / Ads
0| 5527 |08.02.2023 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Нови измами дебнат в интернет и те до момента не са били познати в социалните мрежи

.
Източник: личен архив
Съществуват много нови измами в интернет и те до момента не са били познати в социалните мрежи.
 

Възможно е да получите покана за приятелство от ваш приятел, но всъщност това да е фалшив профил. Този човек след това ще ви изпрати съобщение, което може да е с опасен прикачен файл, или да води към опасен уеб сайт с вируси. Не отваряйте тези съобщение и по-добре намерете начин да се свържете с вашия приятел, за да се уверите дали това наистина е той или някой, който се представя за него.

 

Това каза за ФрогНюз Вяра Стефчева, един от водещите специалисти във високотехнологичната и финтех индустрия с тясна експертиза в развитието на Web3 и приложението на изкуствен интелект в бизнеса.

 

Днес светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет.

 

Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му, и през миналата година беше отбелязан в над 120 държави на всички континенти.

 

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет.

 

ФрогНюз ще отбележи Международния ден за безопасен интернет с експерта Вяра Стефчева и нейните топ съвети как да сърфираме безопасно и за какво да бъдем нащрек:

 

Пароли и двуфакторна идентификация 


Хората трябва да помислят върху това какви пароли използват в интернет, ако имат възможност да си сложат двуфакторна идентификация, т.е. когато избирате паролите си правилно, те да бъдат по силни и дълги, с различни символи, съчетаване на букви и цифри. Двуфакторната идентификация позволява също така да получавате смс всеки път, когато трябва да влезете във вашия профил, това е допълнителна сигурност. 


 VPN – Виртуална частна мрежа


Това най-просто казано е използване на сървър назаем, т.е. да запазите личните си данни с помощта на криптиране, за да си осигурите максимална защита на това, което споделяте във интернет, особено ако се намирате на публично място или се свързвате с  WiFi мрежа, това е задължително. 


Проверяване  кой ви изпраща информация онлайн – поща, уебсайт, Фишинг 


Много е полезно винаги да проверявате от кого идва информацията, която достига до вас, с две думи кой е комуникатора. Проверявайте кой ви изпраща съобщения в пощата, кой ви изпраща дадено съобщение в уеб сайт, кой го е създал, какъв е домейна, защото има много сайтове, които се представят за друг голям бранд, който е разпознаваем, но всъщност са негово копие и не са реалния комуникатор.

 

Не споделяйте личните си данни навсякъде и с всеки!

 

Видите ли, че някой ви казва чрез имейл, че ще ви даде награда или ще забогатеете много бързо, то със сигурност това е някаква измама и има нещо нередно.


Не се опитвайте да сваляте нелегално сериали, филми, софтуери - вируси


Това е твърде голям риск срещу малка награда. Повечето модерни софтуери и филми и сериали не работят достатъчно добре, ако се опитате да ги намерите нелегално и е възможно да си докарате вирус на компютъра.

 

Констанца Илиева

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 18119 |06.02.2023 Само във Фрог: Скандално отрязахме поета Кирил Кадийски от участие във фестивал във Франция . 1| 8572 |01.02.2023 Криминален психолог за Фрог: Нито един случай на изчезнал човек не прилича на друг . 8| 7145 |30.01.2023 Георги Георгиев за Фрог: 2020-2021г. мафията беше отстъпила за малко. Сега се завръща по-брутална отпреди . 17| 9583 |19.01.2023 Кирил Петков заяви, че НСО не го охранява, а само го превозва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads