Реклама / Ads
17| 9566 |19.01.2023 АКТУАЛНО

Кирил Петков заяви, че НСО не го охранява, а само го превозва

.
Националната служба за охрана вече не пази бившия премиер Кирил Петков, а само го превозва. Това заяви самият той пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Коментарът на Петков идва в отговор на информацията, че президентът Румен Радев е наредил на службата да свали охраната му. Този факт се твърди от енергийният експерт Илиян Василев. 
 

По закон НСО охранява бивши премиери и председатели на Народното събрание в продължение на четири години след освобождаването им от длъжност. С предложени промени през ноември миналата година обаче става възможно охраната да бъде свалена по-рано, ако няма заплаха за сигурността на въпросните лица. 

 

Дали има или няма такава обаче се определя от така наречената комисия, в чийто състав влизат директорът на НСО, шефът на ДАНС и главният секретар на МВР. В екипа по изключение може да попаднат и началници на разузнавателни служби. Именно комисията взема решение дали дадено лице трябва да ползва държавна охрана, или тя да бъде свалена. 

 

От казуса възникват множество въпроси. Един от тях е дали комисията се е събирала относно охраната на Кирил Петков и кога. Отчетена ли е била заплаха срещу него във връзка с информацията на Die Welt за предоставени боеприпаси и гориво за Украйна от страна на България по време на войната. Другият въпрос е дали се касае за махане на охраната, или само за нейното редуциране.

 

Известно е, че при осигуряване на превоз се изпълнява и охранителна дейност от страна на НСО. Тоест функцията се съвместява. 

 

ФрогНюз се свърза с пресцентъра на НСО, който лаконично обясни да четем внимателно информацията, която се разпространява. От там отказаха да коментират принципно охраната на конкретни лица, което само по себе си е утвърдена практика. Припомняме, че шефът на НСО ген. Емил Тонев бе забелязан да влиза в офиса на "Продължаваме Промяната" на ул. "Чаталджа" преди два дни. Кирил Петков и Асен Василев насочиха медиите към директора, за да се разбере какъв е бил поводът за тази визита. Целта на посещението остана скрита. Не е изключеноо той да ги е уведомил за редуцирането на охраната, тъй като срещата е била кратка - около 15 минути.





"Точно в момента, в който публикацията на Политико и Ди Велт рязко повиши рязко риска от терористичен акт срещу Кирил Петков от страна на отмъстителните руски служби по поръчение на Путин и ... Румен Радев нарежда на НСО да свали охраната от Кирил Петков - изпращайки ясен сигнал, че това пропутинско правителство е готово да поднесе на тепсия живота на дръзналия да се опълчи срещу гнева Путинов Петков. Като един от най-запознатите с методите на отмъщение и действия на Путин и неговата власт човек в България еднозначно заявявам - съществува пряк риск за живота на Кирил Петков", посочи Илиян Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4227 |09.01.2023 За поезията: 10 лекции на Кирил Кадийски . 6| 12628 |28.11.2022 Ген. Кирил Радев: Оградата на границата може да спре само дивите животни, не мигрантите . 0| 58642 |05.09.2022 Какво се случва с Теменужка Петкова, зрители в шок от агресията й . 0| 12273 |24.07.2022 Кирил Петков: Едни хора си играят на куклен театър. На изборите ще сме първи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads