Реклама / Ads
18| 8252 |18.01.2023 ПОЛИТИКА

Die Welt: България е изнасяла снаряди и дизел за Украйна през трети държави

.
България е снабдявала Украйна със снаряди и дизел през трети страни по времето на кабинета на Кирил Петков. Това се посочва в разследване на германското издание “Die Welt”, но се потвърждава и от думите на самия Петков. 
 

“Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България. (...) Голяма част от дизела в Украйна беше от България. Също така, въпреки че нямаше директен износ - през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания - голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство“, заяви Петков в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” снощи. 


Това е първият път, в който представител на предишните управляващи официално признава, че български боеприпаси са отишли в Украйна през трети държави. И това при все, че миналото Народно събрание не одобри искането на Украйна за изпращането на военна помощ. Припомняме, че още миналата година имаше обвинения за това, които обаче Корнелия Нинова (като тогавашен министър на икономиката и принципал на военните предприятия у нас) отричаше. Решението за изпращане на военна помощ бе прието през декември от депутатите и одобрено впоследствие от правителството. 






От БСП и “Възраждане” се обединиха и сезираха Конституционния съд по въпроса. 

България стана един от най-големите износители на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, каза бившият финансов министър Василев пред WELT.


Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев Die Welt успява да събере картината за намесата на България в доставките на оръжия за войната в Украйна. 


Събраната информация показва как страната ни е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

 

Според разследването администрацията на Петков и Василев е отворила маршрута за доставки по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша. 


Също толкова чувствително е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Асен Василев посочва, че е насърчил "Лукойл" да изнася излишъка от петрол за Украйна, а самата рафинерия се е съгласила. Киев потвърждава.


Правителството в Киев потвърди информацията. Външният министър Димитро Кулеба посочва, че Украйна е знаела, че в родните складове е имало големи количества от нужните на Киев боеприпаси. 






"Така че президентът Володимир Зеленски ме изпрати, за да набавя необходимия материал", посочва Кулеба пред Die Welt и пояснява, че по онова време въпросът е бил на живот и смърт. 

 

Петков отговорил, че вътрешнополитическата обстановка "не е лесна", но обещал да направи всичко по силите си. 


"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, продължи Кулеба и допълва, че съпредседателят на ПП е взел решението да е на "правилната страна на историята". 


Петков посочва, че кабинетът е упълномощил посредници да изнасят не директно за Украйна, а към други фирми в чужбина. 

 

"Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, каза Петков. Кадри от април показват товарни самолети, пълни догоре с оръжия, които летят между България и Полша. 


България и Полша. Известно е, че полското летище Жешов на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставки.


Кулеба посочва, че не е ставало въпрос българското правителство да предоставя пряка военна помощ на Украйна, "а по-скоро украински компании и фирми от страните в НАТО да получат възможност да доставят необходимото от български доставчици".

Според информация, предоставена на WELT, САЩ и Великобритания са платили за доставките.






Данните започнаха да излизат наяве през юни, когато шефът на държавната компания за военен износ Кинтекс Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и излезе публично с цифри - вероятно с цел да разклати правителството. Михайлов говори за износ за „2 милиарда евро“ от началото на войната. Той спомена и доставките на боеприпаси за реактивната система за залпов огън Град БМ-21.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8958 |13.01.2023 Проф. Слатински: Украйна плаща кървав данък за проруската Пета колона, а България?! . 9| 5059 |13.01.2023 Радан Кънев: България е в ситуация на узаконена диктатура . 37| 11243 |08.01.2023 Христо Грозев: Цената на ”свободното слово” в България е от 150 до 300 евро . 14| 10061 |16.12.2022 Kpyм Зapĸoв удари Гeшeв: Цялa България виcи „нa ĸocъм“ зapaди нeзaвиcимoтo paзcлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads