Реклама / Ads
22| 5343 |19.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Журналистът на ”Ди Велт”: Официалното потвърждение е, че между Петков и Зеленски е имало споразумение

.
Кирил Петков и Володимир Зеленски
Разследването, публикувано в германското издание „Ди Велт“ се базира на разговори на автора с Кирил Петков, Асен Василев, външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, както и на други източници. Това разказа по БТВ Филип Шлюк - журналистът, написал материала.
 

В публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и гориво индиректно на Украйна още в началото на войната.

 

Германският журналист Филип Шлюк е бил в България още през 2020 година, за да отразява протестите тогава. Шлюк е правил интервю с Кирил Петков още миналата година и е публикувал множество анализи за страната ни. В началото на тази година той отново разговаря с бившия премиер Петков и на базата на този разговор започва разследването.






След разговора с бившия премиер Петков за доставките на оръжия за Украйна, журналистът разбира, че страната ни е направила повече за Украйна от известното до момента. Авторът разглежда някои ключови събития от миналата година, но разкрива детайли неизвестни  до момента. Със събраната информация изданието изчислява, че България покрива около една трета от нуждите от боеприпаси на Украйна, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията, който е много необходим в този период.

 

„Имаше следа и вероятно се е знаело и в България, че в страната се произвежда за Украйна. От моя гледна точка и вероятно това е липсвало и в българските медии е, официалното потвърждение, че износът е бил одобрен индиректно. Официалното потвърждение е, че между Петков и Зеленски е имало споразумение“, каза Филип Шлюк.

 

Официално потвърждение авторът получава и от украинска страна. В статията е цитиран външният министър Дмитро Кулеба. Разкриват се и повече детайли за посещението му през май в София.

 

„Тогава темата за доставка на оръжия официално не беше повдигната, но зад затворените врати е имало конкретни разговори, как съветски муниции от българските запаси ще могат да бъдат доставени на Украйна. Това, което за мен беше съвсем ново е, че е имало големи доставки на дизел индиректно за Украйна“, разказа Шлюк.

В статията ясно е описано, че директна помощ от София за Киев не е имало. Но имало разрешително за експорт със страни посредници. Шлюк разкрива и защо е озаглавил статията си „Страната, която тайно спаси Украйна“.






„През месеците април и май Украйна разполага с много малко муниции. Имаше малко официални доставки на оръжие, впоследствие Украйна получи западни отбранителни системи и е липсвало гориво - знам го от репортери в Украйна по това време. В този смисъл Украйна беше зависима от това дали ще получи муниции от България, както и дали ще бъде доставено гориво. За това стигаме до заключението, че в решителните месеци България до някаква степен е спасила Украйна“, обясни той.

 

В същия материал Филип Шлюк разкрива още, че Кирил Петков и Асен Василев са играли важна роля в процеса за налагане първите икономически санкции на Русия.

От свои независими източници в Брюксел журналистът разкрива, че още на първия Европейски съвет след нападението на Русия над Украйна, Кирил Петков говори с различни европейски лидер и застава зад позицията, че не трябва да се губи време, защото Украйна и президентът Зеленски са в опасност.

 

Петков дава и някои конкретни предложения, които по-късно, по информация на „Ди Велт“, се превръщат в санкции. Според изданието във вътрешните кръгове на Брюксел санкциите са наречени „българско предложение“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5878 |20.07.2022 ”Дрън дрън”: Журналистът Иван Бакалов за ”петорната експертиза” на Гешев . 32| 29553 |22.02.2022 Журналистът Григор Лилов: Действията на Путин означават война на Балканите и нова цел - превземане на Молдова . 23| 45688 |07.12.2021 Журналистът Валери Найденов: Близки до ГЕРБ ще бъдат силно изчегъртани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads