Реклама / Ads
7| 10067 |14.10.2014 АКТУАЛНО

Само във Фрог: „Сига-ански” превод на Местановите речи

.
Роми в настроение
Най-редовните участници в спектакъла „избори по български” циганите, болшинството от които на тези избори дадоха гласа си за ДПС, почти не хващат какво им говори от екрана лидерът на партията Лютви Местан. Фрог нюз си направи експеримент, като попита група роми от столичния кв. „Христо Ботев” как разчитат някои от запомнящите се послания на политика.
 

„Трябва да ви кажа, че партията ДПС, която представлявам, е съставена в огромната си част именно от хора, преживели катарзис”, витиевато споделя Местан малко след като народът се надигна срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След дълго умуване над думата катарзис циганите се обединяват около становището, че катарзис означава тежка болест. (И имат известно право, звуково „катарзис” наподобява диагнозата катаракта, напр. или пък катар на горните дихателни пътища...) Друга електорална единица от махалата, обаче твърдо се противопоставя на това и обявява гордо, че става дума за рядко срещан у нас плод, който членовете на ДПС били опитали на вкус.

 

В изборната нощ Местан изригна с гръмкото: „В центъра на нашите послания е малкият човек, без конотация”. Ромите този път не се замислят и в един тон отвръщат, че става дума за хора, които нямат контакт с обществото. „Това е турска дума, но ние я разпознаваме. Това е, защото дълго време сме били под турско робство. Той Местан почти на турски говори, ама лека полека започнахме да го разбираме”, тълкуват гордо жителите на кв. „Христо Ботев”. Опърничавият, обаче пак се обажда със своя версия: „Не, бе конотация се отнася за този, който има контакт с политиката”, убеден е мъжът, който е на видима възраст около 40 години.

 

Тестът, обаче става „напечен” при споменаването на думата „суверен”. От изказванията на Лютви Местан може да се направи извод, че тя е сред любимите му, защото често я употребява в речите си. Възрастна ромка изпревари събратята си и гордо заявява: „Това значи да си уверен и  неуверен. Те и другите политици го използват, но не мога да разбера защо не използват по-известната дума-своеверен, която на нас повече ни говори нещо”.

 

Лидерът на ДПС с лекота споменава за конюктурните мнозинства и персони. Тук ромите забиват десятка с тълкуването си. „Ееее, тук Лютвито говори за нас. Конюктурно мнозинство значи шепа цигани”, гордо заявяват всички в един глас.  

В момента се налага "десен морален абсолютизъм", което е "европейски стилизиран десен болшевизъм", обяви наскоро политикът. Оказва се, че и „десният морален абсолютизъм” не е толкова непознат за циганската общност. Те са си направо „биз-бизе” с абсолютизма. Това означава, че става дума за  Реформаторския блок. Той, Местан, много не ги обича тях и затова ги споменава така, с недобро.

 

Все пак всички дружно отбелязват, че всяка втора дума на „Лютвито” е „изкълчена”. Като например любимият епитет на филолога по образование „екзактно”. Ромите дори трудно го артикулират, камо ли да го дефинират, както би казал самият ДПС-лидер, заигравайки с термините.

 

Виж, Бойко е друга бира. За циганите той говори разбираемо, защото изразява мисълта си „бавно и просто”. И по народному. Затова го „аресвали повече, пътят им направил”. Иначе ДПС купували гласове, но жителите на маалата били „бетон, ма како”. Сега ще им гледат сеира на политиците, ще ги слушат „по талавизора” и ще чакат следващите избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 10605 |13.10.2014 Отец Боян Саръев пред Фрог: ДПС е мафия, Местан – сноб . 11| 7840 |12.10.2014 Р. Йорданов: Борисов е обидчив, Миков-нерешителен, Местан-несамостоятелен . 24| 5655 |09.10.2014 Н. Цонев пред Фрог: Прав е Рогозин в реакцията си срещу Шаламанов . 13| 5821 |08.10.2014 Бат Сали пред Фрог: С чисто сърце съм и не се притеснявам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads