Реклама / Ads
2| 6000 |21.06.2010 АКТУАЛНО

Щерката на съдия Пенгезов се отказа от имот в Приморско

.
Една от дъщерите на председателя на софийския апелативен съд - Ана Пенгезова върна имота в Приморско, който беше придобила като крайно нуждаеща се. Това съобщиха от община Приморско тази сутрин.
 

Ана Пенгезова е депозирала в деловодството на община Приморско декларация за отказ от правото си на строеж, коментират бургаските медии.
Декларацията е нотариално заверена и е била вписана в службата по вписванията на 9.06.2010 год.
С документа Пенгезова декларира отказ от отстъпеното й от предишния кмет Димитър Димитров право на строеж върху общински парцел.
„Магистратската” дъщеря не предявява претенции към община Приморско за връщане на платената цена за правото на строеж.
Кметът Лиляна Димова ще поиска от Агенцията по вписванията да бъде заличено името на Ана Пенгезова като носител на право на строеж върху общинския имот.

Декларацията беше подадена след призива на г-жа Димова за доброволен отказ от учредените права на строеж и уреждане на отношенията чрез извънсъдебно споразумение.
До момента на това предложение е откликнала единствено Ана Пенгезова.Реакциите на останалите притежатели на спорните терени са разнопосочни: някои не търсят изобщо конктакт с общинската администрация, други, между които дъщерятга на върховния съдия Генков, вече са поискали да закупят по пазарни цени терените, върху които са построили своите сгради.

Междувременно стана ясно, че скандалният бургаски следовател Стефан Димитров също е в схемата с „бедните” магистратски роднини, получили право на строеж в Приморско. Това съобщи в неделя по БНР Ясен Тодоров – инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), който прави проверка по скандалния случай.

Пред БНР инспектор Тодоров обясни как е протекла неговата проверка и как е излязло и името на следователя, който също се оказа съвсем не случайно лице.

"Главният инспектор Ана Караиванова възложи тази проверка на мен и се наложи в рамките на 3-4 дни да я извърша, като на първо място се запознах във Върховна касационна прокуратура с материалите от самото дело, които бяха изпратени междувременно от Окръжна прокуратура Бургас в Инспектората на Върховна касационна прокуратура, и отидох на място, за да се запозная с наблюдателните преписки на Окръжна прокуратура - Бургас, Апелативна прокуратура - Бургас и Районна прокуратура - Царево", разказа той.

"Установих, че в един доста продължителен период от време, от септември 2007 г., когато е сезирана прокуратурата, до момента разследването по този случай е мръднало с милиметри напред. Първо, година и нещо е извършвана проверка по случая и след това година и нещо е водено наказателно производство, което в крайна сметка е спряно".

Според инспектора за това време, след като е било записано, че виновното длъжностно лице е кметът на Приморско, той не е бил викан нито веднъж да бъде разпитан, което, според него, е най-малкото "странно".

Той каза, че всъщност от 200-те проверени случая на раздаване на имоти за строеж в Приморско, пет случая са с близки на магистрати.

"Аз в хода на своята проверка установих още един магистрат, чиято майка е получила отстъпено право на строеж, а именно един следовател от Бургас, мисля, че Стефан Димитров се казваше. А още по-интересното е, че при предишна наша проверка в Бургас установихме данни за много тежки нарушения от страна на този следовател по делото, което той е разследвал. То е срещу Ивайло Дражев, за едно тежко пътно-транспортно произшествие преди десетина години по пътя между Созопол и Бургас, с няколко смъртни случая, и което дело вече е в съдебна фаза."

"Това, което ние установихме по отношение на сделката на неговата майка, ние не можем да разследваме законността на тази сделка, но сме подали сигнал в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във ВСС, по чиято компетентност е да прецени дали с някакви свои действия следователят е уронил престижа на съдебната власт и респективно да образува срещу него дисциплинарно производство".

Ясен Тодоров обобщи, че от проверката, която е извършил, е станало ясно, че много хора не са си свършили работата, когато са станали известни случаите с фиктивно бедните роднини на магистрати, които са се облагодетелствани с имоти на морето на безценица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9341 |21.06.2010 Али Агджа има син в Пловдив!? . 9| 6340 |18.06.2010 САЩ смъмриха ГЕРБ, били непредвидими . 25| 7055 |18.06.2010 Б. Борисов: Путин ме разбира по-добре отколкото в БГ . 4| 5973 |17.06.2010 Рекордният джакпот най-сетне падна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads