Реклама / Ads
25| 7067 |18.06.2010 АКТУАЛНО

Б. Борисов: Путин ме разбира по-добре отколкото в БГ

.
"Пазарим се за АЕЦ "Белене", ще изпиля офертата, за да е максимално добра за България. Първанов да прави каквото иска, да създаде партия - тя нито ще е нова, нито ще е с нови лица. Да не ми се бърка в работата, както аз не се бъркам в неговата.", каза премиерът Бойко Борисов в студиото на Нова ТВ докато при конкуренцията в БТВ беше президентът Първанов.
 

Медиите им спретнаха задочен спор, но до пряк дебат между двамата така и все още не ставаме свидетели. "Всички лидери на ЕС са омърлушени от кризата", каза Борисов след като се срещна с всички тях в Брюксел. Премиерът днес посочи част от глобалните проблеми, които са довели до цялостната криза в ЕС. Той подчерта, че както у нас, така и в останалите еврочленки, предишните управляващи са закъснели. Премиерът припомни думите на Пламен Орешарски, че 2008 г. е била златна година за икономиката, но се учуди защо тройната коалиция не се е възползвала тогава и е допуснала да се стигне до дъното.

На вчерашния съвет са били взети важни решения – "Европа има единна валута, но няма единна икономическа политика, трябва да се работи върху това, да се окрупнява, за да може Европа да даде най-доброто, Китай и САЩ ни изпреварват, приети са мерки за дисциплина, за взаимопомощ, солидарност.", каза още Борисов. Той оповести, че вчера на съвета е взето решение за обща енергийна стратегия на ЕС и отново подчерта, че ще се ръководи единствено от интересите на България. "Банките доведоха кризата, това не трябва да се повтаря, а да има контрол, да се наложат подходящи данъци над тях.", отбеляза министър-председателят.

По повод замразяването на Бургас-Александруполис премиерът коментира: "Заварихме три проекта: Цанков камък, Южен поток, с който няма проблем, при Набуко също няма, старите тръби са български и там просто трябва да видим какво ще правим. При Бургас-Александруполис чакаме екооценка. Хората ще посрещнат с камъни багерите в Бургас, повярвайте ми.", каза още Борисов Той отново даде пример с разлива в Мексиканския залив и предупреди, че трябва да се внимава много. Той е убеден, че най-вероятно нищо няма да стане, тъй като дори не е сигурно дали ще потече петрол от руска страна, но от държавата едва ли щели да си признаят факта. За Цанков камък премиерът беше лаконичен - "за какво ни е, като трябва да си го изплащаме 1000 години."

Борисов не пропусна да припомни, че Ахмед Доган е взел близо 2 млн. лева комисионни, но те не били от Цанков камък, а медиите били в заблуда. „Много искам да направим АЕЦ „Белене”, но ни трябват точни показатели. Цената от 4 млрд. евро е добра, има ескалационни надбавки за всички проекти. Първо да изясним крайната сума, и тогава да действаме. Русия ме разбира по-добре отколкото някои хора в България. Аз съм убеден, че Путин ще се съгласи с мен, и би постъпил по същия начин за страната си. ", каза още Борисов.

По думите му това правителство нямало да позволи да се дават пари за паметник в Белене, както до момента е правено. Според премиера отношенията ни с Русия нямало да се влошат: "християни сме, братя сме, приятели сме, нямам нищо против руснаците". На въпрос защо Първанов е толкова проруски настроен, Борисов отговори - "нека зрителите сами си дадат отговор." Министър-председателят оповести, че имало възможност да се построи 7-ми реактор в Козлодуй, по всяка вероятност с помощта на ЕС.

Той отново обвини Румен Овчаров за неизгодния договор, който е преподписал с Русия и заради когото сега ще страдаме от намерението газът да скочи с 30%. "Защо предписа договора и ни постави на колене?!", попита Борисов реторично. "Това са конспиративни методи, но БСП никога няма да ги признае. Комунистите са царе на подривните действия", констатира премиерът. "Като гласуват хората за БСП, сега да си сърбат попарата. Нормално е да се оправдавам с тях, след като идвам на власт и виждам, че парите ги няма", каза още министър-председателят на България. Той добави, че не се интересува от евентуалната бъдеща партия на Първанов, и сподели, че дори ще я толерира. "Нека излезе и да каже какво иска да прави, както аз направих при създаването на ГЕРБ. Не му се бъркам в работата, не искам и той да го прави с мен.", подчерта бившият столичен кмет.

Премиер и президент бяха гости тази сутрин в двете частни национални телевизии НТВ и БТВ, които се надпреварваха кой по-дълго ще задържи госта си. В съревнованието Анна Цолова и Виктор Николаев се оказаха по-издръжливи, докато самият Бойко Борисов 15 минути преди 9 попита Витомир Саръиванов - "няма ли да ходим на работа вече", с което уби ентусиазма на журналиста. В слушалката на Вито редакторите на Нова ТВ на няколко пъти предаваха думите на Първанов от конкурентната медия, а той на свой ред ги казваше под формата на въпроси на премиера. Така Борисов беше запитан как ще отговори на Първанов, който днес препоръча смяна на икономическия екип в правителството.

"Действително е прав, трябва да подсилим министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но не мисля, че пътят минава през смяна на министър Трайчо Трайков. Такава ще има, ако той се измори.", каза още Бойко Борисов. Премиерът се е отрекъл от първоначалното си намерение да включи в екипа си трети вицепремиер. В края на предаването той добави, че не се нуждае от гласовете на ДПС при частичните кметвски избори в Габрово. "За какво са ни, техните хора са едва 100-150 души", беше лаконичен министър-председателят. В заключение Бойко Борисов за пореден път отказа да коментира оправдателните присъди на Маргините, както и да каже кой ще е новият световен шампион в ЮАР.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9303 |16.05.2009 Путин вози журналисти с нова Лада Нива . 6| 5417 |26.12.2008 Членството в ЕС помогна на България и Румъния да се разбират по - добре . 4| 5307 |03.09.2008 Владимир Путин е най- влиятелната личност на света . 15| 6910 |29.07.2008 Лекарите: Хранителни добавки? По-добре си сварете чай от лайка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads