Реклама / Ads
5| 7137 |11.09.2018 АКТУАЛНО

Скоро всички държави в ЕС ще имат свой ”Закон Магнитски”

.
Всички държави в ЕС да имат свои закон за санкции срещу лица, които са нарушили човешки права, злоупотребяват с власт и влияние и са недосегаеми и безнаказани до момента.
 

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се подготвя да поиска националните парламенти на страните членки да започнат обсъждания и приемане на свой ”Закон Магнитски”, в който да има целенасочени санкции срещу лица, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека и се ползват с безнаказаност в своите страни. Санкциите предвиждат замразяване на сметки, отказ на визи и забрани за влизане в страната.

 

Информацията е от официалната страница на ПАЕС, в която се казва, че Комисията по правни въпроси е приела конкретна проекторезолюция към доклада на Доналд Андерсън, озаглавен „Магнитски и отвъд него – борба с безнаказаността чрез целенасочени санкции“. 

 

Текстът на доклада на английски език може да видите ТУК

 

"Целевите санкции са насочени към  физическите лица, които избягват икономическите изисквания, каквито имат обикновените хора, държат сметка на лицата, които са пряко отговорни за конфликтни действия. Самото им съществуване би трябвало да има възпиращ ефект върху потенциалните извършители на сериозни нарушения на човешките права, които се чувстват защитени от задържането им в собствените им страни, но желаят да се радват на плодовете на своите злоупотреби в чужбина ", подчертава Аднерсън.

 

При приемането на такова законодателство държавите ще гарантират, че спазват  Резолюцията на  Съвета за сигурност на ООН и черните списъци на ЕС за борба с тероризма, в които се предвиждат справедливи и прозрачни процедури за налагане на целеви санкции, каквито има  за терористични престъпления. Резолюция призовава още държавите да се въздържат от сътрудничество с всякакви политически мотивирани преследвания, свързани с аферата "Магнитски".

 

Докладът  предстои да бъде обсъден на зимната сесия на ПАСЕ в Страсбург (21-25 януари 2019 г.). Това е продължение на Резолюция 1966 (2014) относно "Отказване на безнаказаността за убийците на Сергей Магнитски".

 

В Българския парламент такъв проект закон e вероятно да бъде внесен само от депутата от ДПС Делян Пеевски, тъй като в момента срещу него и главния прокурор Сотир Цацаров тече процедура за налагане на санкции по „Закона Магнитски“ в САЩ. Всички промени в законодателството в страната ни, които пряко засягат Пеевски, се правят лично от него, въпреки че никога не е стъпвал в Народното събрание, където е официалното му  работно място.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10997 |18.07.2018 Честит рожден ден на всички бълагари! . 7| 8140 |04.06.2018 Красимир Дачев: Държавната и общинската собственост са хранителна среда за всички корупционни практики . 3| 6976 |19.03.2018 Шефът на Европол: Заплахите срещу Европа са комплексни, групи наподобяват мафии в много държави . 3| 4743 |05.12.2017 Институциите започват проверки във всички болници за източване на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads