Реклама / Ads
3| 8779 |06.12.2008 АКТУАЛНО

Стартира европейската онлайн библиотека Европеана

.
Европейският съюз откри в интернет цифрова библиотека, която ще обединява европейското културно наследство и ще съперничи на "Гугъл". Europeana е дигитална библиотека, музей и културен архив.
 

 

Тя представлява сайт, даващ достъп до повече от 2 милиона електронни обекта - филмови материали, фотографии, картини, музикални произведения, карти, ръкописи, книги и периодични издания. Дигиталното съдържание се предоставя от европейски музеи, библиотеки, архиваторски институции и аудио-визуални колекции. Целта е проектът да представи електронно съдържание, осигурено от най-големите и значими културни институции на Стария континент. В Европеана могат да бъдат разгледани особено ценни исторически документи, литературни или музикални произведения, както и видео материали, които до момента са били достъпни само на едно-единствено място в света. . Това означава, че потребителите могат да извършват тематични проучвания, без да им се налага да посещават множество различни сайтове и ресурси и да търсят в тях. Интерфейсът ще бъде многоезичен - за момента сайтът се поддържа на английски, немски и френски, като се предвижда добавяне на по-голям брой езици.
Над 1000 културни организации от цяла Европа предоставиха материали за Europeana. Държавни архиви осигуриха достъпа до важни национални документи, а френският Национален аудиовизуален институт предостави 80 000 записа на радиопредавания през 20 век, като се започне с предавания пряко от бойните полета във Франция през 1914 г. България е предоставила оригинални дигитализирани документи на Васил Левски. В електронната библиотеката могат да бъдат прочетени или чути особено ценни исторически документи и музикални произведения, като френската "Декларация за правата на човека" от 1789 г., "Божествена комедия" на Данте 280px-beethoven.jpgАлигери, творби на Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен. В следващите две години около 69 милиона евро ще бъдат на разположение за научни изследвания в областта на дигитални библиотеки чрез програмата на ЕС за научни изследвания. През същия период по частта за информационното общество на програмата за конкурентоспособност и иновации ще бъдат разпределени около 50 милиона евро за подобряване на достъпа до европейското културно и научно наследство.
Но това е само началото, посочват от Европейската комисия. През 2010 година Europeana ще осигури достъп до милиони произведения, представящи богатото културно многообразие на Европа, и ще предлага зони за общуване по електронен път - например за общности със специални интереси. За целта, в периода 2009-2011-а ЕС ще предоставя по около 2 милиона евро годишно. Освен това значителни средства за дигитализиране ще се получават и по линия на изследователски програми на ЕК, изпълнявани до 2013 г. Комисията планира също така да привлече частния сектор в бъдещото разрастване на европейската дигитална библиотека. За да бъде постигната тази цел обаче, трябва да се ускори процесът на дигитализиране на различни материали в страните членки на ЕС. По данни на Европейската комисия към 1 ноември т.г. това е било направено едва с малко над 1% от тях. . До 2012 г. този брой ще нарасне на 4%.Отначало цифровата библиотека ще се поддържа от 14 щатни служители и ще има годишен бюджет 2,5 милиона евро.
Прототипът на Europeana стартира официално в присъствието на председателя на Европейската комисия Мануел Барозо и на комисар Вивиан Рединг, на министри на културата от страните - членки на Европейския съюз, както и на представители на национални културни институции. Ето как те коментираха нововъведението:
Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, заяви: „С Europeana ние съчетаваме европейското конкурентно предимство в съобщителните и мрежовите технологии с нашето богато културно наследство. Сега европейците ще могат да ползват бързо и лесно чрез един единствен портал невероятните ресурси на нашите великолепни колекции. Europeana е много повече от библиотека: тя е истинско динамо, вдъхновяващо европейците от ХХІ век да се стремят да достигнат творческата сила на иновативни предци като съзидателите на Ренесанса. Само си представете възможностите, които предлага тя на студенти, любители на изкуството или учени за онлайн достъп до културните съкровища на всички държави членки, както и за съчетаването им и търсене в тях. Това е убедителна демонстрация на факта, че културата е в ядрото на европейската интеграция.“
Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите, каза: „Europeana предлага пътуване във времето, през границите и към нови идеи относно това, какво представлява нашата култура. Нещо повече - тя ще свърже хората с тяхната история, а чрез интерактивни страници и инструменти - и помежду им. Призовавам сега европейските културни институции, издателства и технологични фирми да пълнят Europeana с още съдържание в дигитална форма. Ние следва да превърнем Europeana в средство за интерактивно творческо участие на разположение на хората, които желаят да изваят свое собствено „късче“ европейска култура и да го споделят с другите. Моята цел е през 2010 г. Europeana да включва поне 10 милиона обекта.“
Елизабет Нигеман, генерален директор на Германската национална библиотека и председател на Европейската фондация за цифрова библиотека — организацията, стояща зад Europeana, добави: „Europeana осъществява по-тясна връзка между културните институции и поколението на потребителите на Web 2.0 — поколение, очакващо да може едновременно и на едно и също място да чете текстове, да гледа видеозаписи, да слуша звукозаписи и да разглежда изображения. Като предлага на младите хора цялостно мултимедийно преживяване, тя ще ги свърже с културата, миналото и настоящето на Европа.“
Действията по откриването на сайта започват още през 2000 г., когато Европейската комисия стартира работата по преобразуването в цифрова форма на материали в областта на културата и онлайн достъпа до тях. Между 2000 г. и 2005 г. тя съфинансира научноизследователски проекти и стимулира по-добро сътрудничество между държавите членки, които желаеха да осигурят онлайн достъп до своето културно наследство.
През юни 2005 г. комисар Рединг направи европейската дигитална библиотека водещ проект в стратегията i2010 на ЕС за европейско информационно общество за растеж и работни места. През септември 2005 г. Комисията очерта мерките, необходими за осигуряване на достъп на всички до европейското културно и научно наследство. През септември 2007 Европейският парламент подкрепи създаването на европейската дигитална библиотека със своя резолюция, приета с убедително мнозинство. През август тази година Комисията помоли държавите членки да увеличат усилията си за принос към Europeana -  по-специално чрез предоставяне на повече финансови средства за преобразуване в цифрова форма и уточняване на броя на материалите, които възнамеряват да дигитализират.
Работата на Комисията по европейската дигитална библиотека беше подпомагана от група на високо равнище от експерти от обществения и частния сектор: от културни институции, сектора на ИКТ и притежатели на права.
Сайтът на виртуалната библиотека е на адрес Dev.Еuropeana.eu .

Аделина Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8917 |13.09.2008 Емигрант БГ стартира конкурс „Чудесата на моята България” . 15| 8099 |30.07.2008 Риалити шоу "Хванати в изневяра" стартира по Диема . 9| 16433 |11.07.2008 Българка пробива в европейската порноиндустрия . 1| 7516 |12.01.2008 Неизвестни дневници на Яворов показва за първи път Народната библиотека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads