Реклама / Ads
6| 5677 |03.09.2015 АКТУАЛНО

Я. Стоилов към ГЕРБ: Цакате българина ако финансирате частни училища

.
Янаки Стоилов
„Няма лошо всеки, който има възможност и иска да си запише детето в частно училище, но защо държавата трябва да плаща за този избор и това удоволствие, след като той има достатъчно средства да го издържа и да има свободата на избора? Ако се отклоните от това начало, работите против по-голямата част от българските граждани”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.
 
Той припомни, че е предвидено държавата да осигурява учебниците и в частните детски градини и училища, за да има горе-долу еднакво образователно съдържание и да се покаже съпричастност, но според него това е максимумът, до който България може да си позволи да отиде. „След това се превръща в една дълбока антисоциална мярка. Затова ние ще гласуваме против”, категоричен е Стоилов.

Народният представител обясни, че ако се търси каква е практиката в различни страни за финансирането на частни образователни институции от държавата, могат да бъдат намерени всички възможни отговори. „Това е дискусия за българския парламент и условия и отговорът й трябва да дойде от България, а не закачайки се за един или друг пример”, подчерта той. Стоилов даде пример с дискусия, провела се в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по този въпрос, където мнозинството е гласувало резолюция с препоръка държавата да финансира образованието там, където тя носи отговорност.

„Когато в България социалните неравенства се увеличават, не само бедността, защото тя има различни проявления, ще помогнем ли ние с нещо, ако 100 единици финансиране, които продължават да не бъдат достатъчни, 20 от тях извадим и ги раздадем някъде другаде? Каква е целта на това упражнение?”, попита Стоилов. Той подчерта, че почти няма частни училища в областни градове,  а какво остава за по-малките населени места, където няма среда да съществуват. „Този закон за кого го правите? За тези, които така или иначе имат, за да получат по нещо от държавата с много подвеждащия аргумент: „ние към всички сме равни”. Как сте равни, като самата ситуация не е равна”, коментира той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5940 |03.09.2015 Б. Ноев: Бежанците да не бягат, а да хванат пушките! . 0| 5980 |02.09.2015 KWIAT с безплатен преглед на деца и юноши . 17| 6346 |02.09.2015 Д-р Тотко Найденов за Фрог: Европа стана смрадлив катун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads