Реклама / Ads
15| 13475 |08.12.2010 АКТУАЛНО

Трактора и пернишки наркобос обсъждали МВР

.
Соченият от МВР за наркобос на Перник Румен Димитров - Търговеца (53 г.) е лежал с Алексей Петров - Трактора в затворническата болница на Софийския затвор.
 

Двамата дори обменяли мисли по време на разходките из лазарета. „Говорехме си разни неща и се оказа, че той е на моето мнение. Според него такава полицейщина никога не е имало в България. Задържат те за някакво престъпление, а чак след това започват да търсят доказателствата. И аз споделям същото. Изпитах го на собствения си гръб. Полицията в Перник ме е нарочила и непрекъснато ме тормози“, твърди Търговеца.

53-годишният Румен Димитров стана известен като наркобос на миньорския град след шумна акция на МВР през март тази година. Криминалистите обявяват, че той държи 70% от пазара на наркотици в района. Арестуват го и му повдигат обвинение за разпространение на хероин. Свидетели срещу него са наркомани, които пък твърдят, че показанията са измъкнати от тях под натиск. „Търговеца не е никакъв фактор в криминалните среди в Перник. Той отдавна е из¬паднал от каруцата, както се казва. Ако това е наркобосът на Перник, нещата щяха да са много лесни“, категорични са информирани източници от месния ъндърграунд. Румен Димитров започва да се занимава с дребни далавери още по времето на комунизма. Той обменя валута, продава дънки и маркови дрехи. Купувал ги от чужденци по Боровец и Пампорово или от събора в Сърбия. „За онова време да имаш у себе си много валута, означаваше, че си голям търговец“, твърдят негови приближени.

Така му излязъл прякорът Търговеца. Завързал обаче много връзки с чужденци. След края на комунизма Димитров легализира бизнеса си. Започва да се занимава и с друг вид търговия - отваря китайски ресторант в Перник и кафене. Прави и автоборса. При полицейска акция през февруари 2005 г. от неговата борса са иззети 9 коли „Мер¬цедес“ различни модели с пренабити номера, крадена „Нива“ със софийска регистра¬ция, пароструйка и 17 бутилки марков алкохол без бандерол. Операцията, в която участват освен пернишки криминалисти и ДНСП, и Национална полиция „Жандармерия“, продължава три дни. „Обявиха, че са ми взели луксозни автомобили. Това бяха стари мерцедеси за по 2 хил. лв. Не доказаха, че са крадени и ми ги върнаха“, категоричен е Търговеца. През август 2009 г. обаче следва друга акция. При нея полицията открива в обекти на Търговеца крадени инстру¬менти, електрически машини, бензин и дизелово гориво. Операцията е проведена съв¬местно между служители на ОДМВР и Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“.

Претърсени са автопаркинг и двуетажна сграда, собстевност на Димитров, на улиците „Рашо Димитров“ и „Юрий Гагарин“ в квартал „Изток“. Обектите са негова собственост. При инспекцията са иззети елекрически двигатели, електрожени, бормашини, къртачи, ъглошлайфери, прободни триони, машина за рязане на асфалт и 1600 л. бензин и дизелово гориво. Те били натоварени в два камиона. Предполага се, че вещите са крадени от организирана прастъпна група, работеща за Румен Търговеца. „Другата цел на акцията бе установяване на незаконно построени сгради на двата обекта. За това му е изискана цялата строителна документация“, обясниха тогава разследващите от полицията. Близки до МВР твърдят, че двуетажната сграда е пристроявана незаконно. „Вярно е, че бях захванал 80 см от терен, който не е мой. Затова блъснах това, което бях направил“, оправдава се Търговеца. Нервите му обаче не издържат, когато го обявяват за наркобос на Перник след шумната акция през март 2010 г. Тогава го задържат заедно с още 10 лица. След като лежи няколко месеца в ареста на Централния софийски затвор, сега Димитров вече е под домашен арест. И започва да залива пернишката полиция с жалби за нарушаване на човешките му права и упражняване на системен тормоз. Подава и жалба до Хелзинкския комитет.
„При няколкото обиска на жилището и заведението ми нищо не откриха. Аз не се занимавам с дрога. Нахлуха в заведението ми маскирани, отведоха синовете ми в Детска педагогическа стая и ги разпитваха с какво се занимавам. След това пък привикали наркомани, били ги и ги принудили да свидетелстват срещу мен. Момчетата ми кзаха, че до днес ги тормозят още. Те са наркозависими и някои от тях са работили при мен по строежи. Плащал съм им с пари, а те какво са правили с тях, не ме интересува. Голяма част от така наречените свидетели вече са си оттеглили показанията срещу мен“, допълва Търговеца.

„Румен е дребен престъпник. Продължава да се занимава с далавери и сега. Продава крадени вещи, с които го снабдяват наркоманите. Може да се занимава и с разпространение на дрога, но чак да е бос е съмнително
“, смятат близки до бизнеса му. От полицията в Перник потвърдиха, че Румен Димитров е подал няколко жалби. По всичките било работено и били препратени на прокуратурата по компетентност. Държавното обвинение пък бе категорично, че предстои повдигане на окончателно обвинение срещу Търговеца и още 2 лица от неговата група. Досъдебното производство се бавело заради разпити на много свидетели и изготвянето на различни експертизи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11916 |13.10.2010 Трактора бил личен бирник на Нешка Робева . 39| 14640 |12.10.2010 Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста . 9| 12100 |26.02.2010 Октопода впи пипала в Баба Марта, Трактора и Хамстера драпат след него . 1| 6356 |23.02.2010 Трактора бачкал в Кремиковци за 444 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads