Реклама / Ads
4| 5970 |16.10.2007 АКТУАЛНО

И учениците на стачка, но против матурите

.
Основните искания на настоящите дванадесетокласници от елитни гимназии са премахването на сегашните матури и неравнопоставените учебни планове в различните училища.
 

 

Йочка Димитрова

Васил Василев

 

Ученици от 16 града в страната са събрали подписка с 3000 подписа за отмяна на зрелостните изпити. Ако исканията им не бъдат приети от министър Вълчев, родителите се заканват да внесат съдебни искове срещу МОН до 20 дни. Те са категорични, че техните действия по никакъв начин не са свързани с протестите на учителите, а с решението на МОН от 14-ти септември, с което се въвеждат матури за 2007-2008, а не както е предвидено в учебния план – 1 година след това.

Това стана ясно днес на първата пресконференция на ученическата организация Випуск „Единство”. Учениците обещаха да започнат протестни действия още в четвъртък под различни форми: конференции, срещи и хепънинги.

Представителите на профилираните елитни гимназии са категорични, че са в неравнопоставено положение спрямо другите СОУ-а заради по-малкото часове по непрофилираните дисциплини. Те са задължени в 8-ми клас да изучават само профила, който са избрали плюс математика и български език, а останалите дисциплини от 8-ми се изместват в 9-ти клас, и така всяка следваща година. „Недостигът на часовете по физика, химия, география, история и биология не ни позволява да усвоим достатъчно материала и да се подготвим качествено за матурите”, обясниха те. Зрелостниците казаха още, че хорариумът по български език и литература в езиковите гимназии е недостатъчен, за да бъдат изучени всички автори. В утвърдените примерни изпитни материали не са разработени аргументативни текстове по български език и литература, география, философските науки, както и текстове по чужд език. Приемлив вариант за зрелостниците е матурата да бъде под формата на тест по образец на международно признатите дипломи като „Тойфел” и „Сат”.

„Работата на МОН е да направи изпитите в приемлив вид с ясни критерии за оценяване. За тази цел първо трябва да се постигне стандартизация на броя на часовете по дисциплините, на броя на годините за изучаването на предметите и едновременно получаване на дипломите за завършено основно образование”, добавиха още зрелостниците (бел. на авт. в езиковите гимназии то се получава в началото на 10-ти клас). Учител, присъстващ на пресконференцията, опроверга тезата на стачкуващите ученици, че хорариумът по български език и литература в различните гимназии е различен. Frog News обаче установи, че гимназистите нямат ясна представа за това, какво трябва да бъде включено като учебен материал в матурите, след като не са доволни от материала в примерните изпити. Един от въпросите, включени в примерния зрелостен вариант е: „дърво-липа” се отнася, както „_____ - куче” / „птица- _____”. Отговорите на „сложния” въпрос са: животно/ и избрана от ученика птица. При тази „сложна” дилема, какви ли трябва да са по-лесните въпроси.

Оказа се още, че министър Даниел Вълчев не е бил уведомен за тези действия и научи за тях от медиите. Дванадесетокласниците са готови на диалог с него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6053 |16.10.2007 Чеховата „Чайка” и вечните теми за човека на сцената във Военния театър . 3| 5567 |14.10.2007 Бандерас и Фрийман ще ни кацнат . 18| 7608 |14.10.2007 „Храбри идват твойте"...генерали . 2| 8000 |13.10.2007 Пол Маккартни и Хедър Милс влизат в открита съдебна битка през февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads