Реклама / Ads
14| 13718 |10.12.2010 АКТУАЛНО

УНСС плаши студенти да не говорят за Филчев

.
Никола Филчев
Спецът по наказателно право учил младите как да преметнат следствието.
 

Една от най-коментираните личности в държавата през последната седмица – бившият главен прокурор Никола Филчев, е сред най-мразените и противоречиви преподаватели в УНСС. Проверка на „Торнадо” сред студентите, на които е преподавал набеденият в убийството на ямболската адвокатка и на прокурора Николай Колев, показа, че 99% от тях са останали с противоречиви и негативни спомени от лекциите по наказателно право.

„Слава Богу, че не идваше често. Постоянно отсъстваше, а на негово място влизаха асистенти, които не ни обясняваха защо го няма”, сподели петокурсник от университета. Той поясни, че когато се вясвал, Филчев винаги бил в лошо настроение и изключително раздразнителен. „Когато влезе, всички млъкват. Като един сив кардинал се държи. Ако закъснееш, те гони директно с крясъци: „Селяни, не се научихте!”, разказа студент на бившия главен. По думите експерът по наказателно право често изпадал в кризи, които понякога продължавали по 4-5 минути. Разхождал се из залата мълчали¬во, внезапно се спирал в средата на аулата с празен поглед, втренчен в младите студенти. Те на свой ред го питали дали има някакъв проблем, но той мълчаливо ги подминавал. Най-странното било, че когато кризите попреминели, започвал да говори по съвсем различни теми от плануваните. Понякога се налагало студентите деликатно да му припомнят докъде са стигнали с урока. „Когато е в настроение, е супер пич. Разказва ни любопитни истории и казуси, на които е бил свидетел. Излиза от стерео¬типа”, заяви млада студентка от юридическия факултет на УНСС. Любимите теми на преподавателя били свързани с неразкрити убийства и с похватите, с които можело да се излъже и преметне следствието.

„Много са елементарни. Винаги има начин да ги заблудиш полицаите”, хвалел се бившият главен прокурор.
„Отиваш на някого на гости и докато си говорите, влизаш в тоалетната. Вадиш от джобовете предварително приготвена кърпичка и й слагаш приспивателно. След това светкавично с бърза реакция я слагаш до носа на мишената. Тя изпада в несвяст. Увивате я с килима и мокета, след което се задушава”, разпалено разказвал Филчев историята, която се носи от уста на уста из УНСС. „Установихме, че на всички курсове я препредава, като подчертава накрая, че винаги трябва да развиеш жертвата от килима”, спомня си адвокатка, която е минала през школата на бившия посланик. Юристката допълни, че често Никола Филчев е разказвал и за убийства „от раз” – удари с тиган, с пръчка, които, попаднали на правилното място, умъртвявали светкавич¬но. Свидетели потвърдиха пред наш репортер, че когато подхващал такива теми, обикновено настроението на преподавателя се оправяло.

Отскоро ръководството на УНСС в прав текст казало на среща със студентския съвет, че категорично се забранява преподаватели и студенти да коментират Филчев пред медиите. Странният факт съвпадна напълно с телевизионния маратон, който експосланикът ни направи преди две седмици. Мистерията била пълна и от факта, че Филчев от няколко месеца не се вясвал в учебното заведение. В УНСС шушукат, че докато ректорът проф. Бориславов покровителства Филчев, може да си прави каквото поиска със студентите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5336 |24.09.2010 70% от студентите с нередовни здравни вноски . 33| 6841 |10.09.2010 За "Жертвите на комунизма" ще говорят в Брюксел . 4| 7488 |07.07.2010 Студенти питат: Къде са ни стипендиите от ЕС? . 3| 5660 |16.06.2009 Студенти недоволни от сайта на Алма Матер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads