Реклама / Ads
4| 7485 |07.07.2010 АКТУАЛНО

Студенти питат: Къде са ни стипендиите от ЕС?

.
Българските студенти отново били прецакани Източник: www.akademika.bg
Разтревожени студенти от най-големите университети в страната алармираха Frognews.bg, че въпреки приключването на семестъра и на изпитната им сесия, все още не са получили европейските стипендии, които им се полагат.
 

Бъдещите висшисти се оплакаха, че това не се случва за пръв път, и споделиха, че университетите масова забавят парите, като според някои, ги „развъртали в своя полза”, вместо своевременно да ги превеждат на учащите. Според запознати 7,5-те милиона лева, които е трябвало да вземат на време студентите през зимния семестър под формата на евро пари, са били забавени умишлено от някои родни ВУЗ-ове. Ректорите на свой ред прехвърлят топката в полето на МОМН и са категорични: „В момента, в който вземем от министерството европейските стипендии се разплащаме със студентите на мига!”. Младежите пък заподозряха, че част от 49-те родни университета, които държат правата над стипендии на учащите, ги бавят заради тромава администрация, известна с лошата си работа от години.

„На 28 април излезе класирането за стипендии, някъде около седмица след това ни преведоха първата част от 180 лв., т.е. две стипендии, и оттогава насам нямаме нито лев от останалите 270 лв.”, каза пред Frognews.bg студент от УНСС.

Според председателя на студентския съвет в УАСГ Илия Доленски забавяне има, но в момента, в който се преведат средствата на университета, те ще бъдат разпределени в студентските сметки, вината, по думите му, не е във висшето учебно заведение, тъй като от деловодството дори са изпратили допитване до министъра на образованието по въпроса.

Друг парадокс, свързан обаче с обикновените стипендии за успех над 5.00, според доста от учащите се, са „доходите на член от семейството” – правило, въведено в някои университети. „Ако имаш 700 лева на глава от семейството за месец, нямаш право на стипендия. Добре де, за кого са тези пари, не са ли, в крайна сметка, предвидени за отличниците? Така малко нещата приличат повече на подаяние и социални помощи.”, казва в един от форумите студент от УНСС. Това обаче не важи за всички ВУЗ-ове. В Алма Матер не взимат предвид семейния доход. „Това са глупости, ясно е, че няма да действа, всички ще дават фалшиви доходи, как ще докажат от администрацията, че караш Мерцедес, но имаш под 700 лева доходи на месец? Това важи особено за хората в частния сектор, които фалшифицират доходите си в повечето случаи. Знаете ли колко колеги имам, които заради подобни "бележки" ментета от НАП се намърдаха в общежитията?”, каза пред Frognews.bg възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, предпочел да остане анонимен, за да няма проблеми с общежитието си тази година.

Проектът „Студентски стипендии и награди” е съфинансиран от Европейския съюз по оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и е направен с цел преодоляване на социалноикономическата неравнопоставеност на студентите, гарантиране на справедливост по отношение на достъпа им до образование, участието, третирането и резултатите от обучението и повишаване на тяхната мотивация за по-добра подготовка. Стипендиите се отпускат за всеки семестър поотделно, като месечният им размер е 90 лв.

Проверка на Frognews.bg установи, че на официалния сайт на Министерство на образованието, науката и младежта за европейски стипендии е изнесена информация, че вторият транш от евро-стипендии ще бъде преведен по сметките на студентите от всички университети в края на месец юли и началото на август. Информацията можете да намерите тук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5660 |16.06.2009 Студенти недоволни от сайта на Алма Матер . 12| 5965 |26.01.2009 Ето как стачкуват френските студенти . 20| 5404 |16.12.2008 Властта не отиде при студентите . 7| 5613 |01.08.2008 Гафове с български дипломи спъват кандидат-студентите ни в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads