Реклама / Ads
0| 13873 |19.04.2022 АКТУАЛНО

Управляващите посегнаха на КЗК - несменяема крепост на ГЕРБ

.
Управляващата коалиция посегна на несменяемата Комисия за защита на конкуренцията. Това става ясно от внесен преди няколко дни законопроект за промени в закона, с които мандатът на членовете се намалява от 7 на 5 години. Тоест толкова, колкото бе преди спорните промени в закона, случили се малко преди първите избори на 4 април.
 

Какво се случи? 

 

В средата на февруари 2021 г. тогавашното мнозинство в Народното събрание реши да увеличи мандата на тогавашния състав на Комисията за защита на конкуренцията, който впрочем изтичаше същата година. Случи се и друго - членовете й получиха и имунитет. Причината - според приетите тогава промени те не могат да бъдат освобождавани от своите постове, без значение нарушават ли закона, или не. И всичко това с мотив, че българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското.

Освен това председателката на КЗК Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Това може би е напълно случайно. 

 

С промените мандатът на членовете на комисията се намалява от 7 на 5 години, както беше преди ГЕРБ да направят нарочна поправка за неговото удължаване. Сегашният състав на комисията трябваше да работи до 2021 година, само че с промените на ГЕРБ и  патриотите бе продължен до 2023 година.

 

Освен това за членовете на комисията се въвеждат редица нови изисквания, най-малкото от които е образователната им степен да бъде задължително "магистър", а не само "бакалавър", както е в момента. 

 

Вносителите предлагат още 7-членният състав на КЗК, който към този момент се състои от ръководител, един заместник и петима членове, да има председател, двама заместници и четирима редови членове. 

 

Друга част от новите условия са: членовете да не са оповестени в неплатежоспособност като търговци и не са в такова производство; да не са били членове на управителни и контролни органи на сдружения, оповестени в неплатежоспособност през последните две години, предхождащи датата за решението за оповестяване, в случай че има неудовлетворени кредитори; да не са шефове, изпълнителни шефове, членове на директорски или надзорен орган или безкрайно виновен съдружник; да не са в роднинска връзка (или съжителство) с различен член на комисията и други.

 

В проекта се предвижда още в едномесечен период от приемането на изменението в закона, да започне процедура по замяна на настоящия състав на КЗК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7861 |13.02.2021 Григор Здравков: ОЛАФ и управляващите ни са направили далавера за Доклада за джиповете . 22| 9784 |25.11.2020 Слави: Управляващите се изсулиха за Великото Народно събрание, но останаха на власт . 22| 9938 |30.09.2020 Христо Иванов: Чухме опитите на управляващите да замажат доклада в безмислени приказки /видео/ . 8| 14115 |20.09.2019 Съдия Калин Калпакчиев: Управляващите и кръговете около Гешев имат интерес от комфортна медийна среда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads