Реклама / Ads
12| 3731 |01.08.2023 АКТУАЛНО

“Възраждане” тормозят журналисти заради проверка на факти около истерията покрай сайта “Миротворец”

.
Членове и привърженици на партия “Възраждане” тормозят журналисти от платформата за проверка на факти Factcheck.bg заради техен материал покрай истерията със сайта “Миротворец”. Става дума за онлайн тормоз срещу Мина Киркова и Ралица Ковачева. Техни снимки се разпространяват с обидни и клеветнически коментари и заплахи из различни групи на “Възраждане”, става ясно от позиция на Асоциацията на европейските журналисти.

Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на добре организирана кампания за влияние. Към момента на публикуване на позицията, въпросните публикации са споделени стотици пъти от индивидуални профили и разпространени в десетки групи и страници.

 

Повод е проверка на Factcheck.bg, която прави преглед на всички обстоятелства около нашумелия украински сайт “Миротворец”. Материалът излага както известните факти за този сайт, така и множеството критики на международни организации,  но също така показва и как съществуването на този сайт се използва от руската пропаганда, за да се злепоставят украинското правителство и неговите съюзници. Обективното и неедностранчиво отразяване явно не се харесва на част от привържениците на “Възраждане”, които започват да нападат авторката на текста.


Въпреки острата си критика към “списъците” на “Миротворец”, “Възраждане” отдавна прави “списъци” с български журналисти и медии, които не одобрява. Те са наричани “чуждестранни агенти”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на охулване и заплахи в социалните медии. 


Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане” към журналисти. Преди година ни се наложи да излезем с позиции в защита на журналистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са само два от няколкото примера, показващи системност в поведението на тази партия. 

 

ФрогНюз припомня, че “Възраждане” прояви агресия към Цвета Стратиева - Флора - журналист от Българската национална телевизия, която бе изгонена от пресконференция на партията. Друг подобен случай бе този с изгонването на журналист от “Дневник” и определението на медията и работещите в нея като “подлоги” на САЩ. 

 

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за проверка на фактите в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в САЩ. Уставът на тази мрежа задължава всички членуващи платформи да спазват много строги правила при всяка проверка. Тези правила за българската платформа могат да бъдат открити на нейния сайт. Сред тези принципи са прозрачност на методите и принципите на работа, прозрачност на източниците, както и право на отговор на засегнатите. Това дава възможност на  всеки един потребител на сайта да направи своя собствена проверка и да се увери в направените изводи. 


Източниците на финансиране на Factcheck.bg са публикувани на сайта. Твърденията, че американският милиардер Джордж Сорос плаща на журналистите в сайта са напълно неверни. Те са част от конспиративната теория за всемогъщия Сорос, който плаща на медии и неправителствени организации, за да контролира чрез тях правителствата. Фондация “Отворено общество” наистина предоставя грантове на медии и неправителствени организации по целия свят. Но в това няма нищо конспиративно - информацията за проектите и финансирането е прозрачна и свободно достъпна. 


Безпочвените твърдения, че медии, в това число Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ” са част от очернящата кампания на “Възраждане” срещу политическите им опоненти, организациите на гражданското общество, различни религиозни, социални и етнически групи, допълват от АЕЖ.


Организацията призовава българските власти внимателно да наблюдават  партия “Възраждане” за подкрепа и разпространение на антисемитизъм, език на омраза, сочене с пръст на неудобни критици, разпространяване на лични данни, в това число и снимки на  “врагове”, които могат потенциално да доведат до насилие и да подтикват привържениците й към престъпления от омраза. В случай,  че има достатъчни основания за това, прокуратурата следва да предприеме действията, предвидени в чл. 40, ал. (1) и (2) от Закона за политическите партии. Полицията и прокуратурата трябва да се отнасят максимално сериозно към всякакви заплахи - преки или непреки, отправени към журналисти от представители и привърженици както на “Възраждане”, така и на всяка друга радикализираща се политическа сила. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4611 |25.04.2023 ЕК: Поставянето на Христо Грозев в списъка на издирваните от Кремъл е ”опит за заглушаване на свободната журналистика” . 4| 8527 |09.03.2023 “Лев инс” VS. “Mediapool”: Шамари за 1 млн. срещу българската журналистика . 0| 15357 |27.07.2022 Рецепта за руска пропаганда у нас: Квазиексперти, фейк институти и журналисти - антени . 15| 6573 |20.09.2021 Проф. Витанов: Народът, политиците и журналиститте бяха излъгани за COVID 19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads