Реклама / Ads
3| 7946 |26.11.2007 АКТУАЛНО

Великият фотограф Лорънс Шилър се разплака в София за Норман Мейлър

.
Той бе най- близкият ми приятел, исках да заснема смъртта му, но не можах, каза майсторът на обектива, уловил с него легендарната Мерлин Монро, застреляния президент Кенеди, Мохамед Али и още куп знаменитости.
 

 

 

Александър Иванов

 

Живата легенда на световната фотография Лорънс Шилър не можа да сдържи сълзите си, когато разказваше, че е бил непрекъснато през последните седмици до своя най- добър приятел - писателят Норман Мейлър. „Имах разрешение от съпругата и децата му, но толкова го обичах, че не можах да заснема смъртта му”, развълнувано сподели той. Пред родна публика, в Галерията за чуждестранно изкуство в петък той ще подреди за първи път 70 от своите незабравими фотографии. Досега е излагал по целия свят, но никога толкова, а за нашата страна разбрал преди време, когато колекционирайки порцелан, се оказал в Китай, където се запознал с българин. На вечерята нашенецът му предложил да посети България със забележителните се фотоси и да направи изложба. 71 годишният днес Лорънс Шилър снима от двайсетгодишен. Най- хубавите снимки прави през 60- те на миналия век, когато снима в басейн Мерилин Монро. „Тя беше перфектна, когато влезе в басейна беше с бански, а когато излезе нямаше нищо по себе си.” – разказа Шилър за сексимвола на Америка. Два месеца по- късно, Мерилин Монро е намерена мъртва. „Един ден отидох до дома и, към 8 часа сутринта и оттам си тръгваше Кенеди, бяха близки, а Мерилин беше пълна професионалистка и невероятен човек.” – допълни Шилър за най- знаменитата блондинка. „Когато влезеше в обектива, независимо дали на кинокамера или на фотоапарат, тя се оживяваше. Мерилин беше истинска актриса. Образът на „безсловесната блондинка” беше само роля”. Неговият фотоапарат улавя по един оригинален начин и пушката, с която е застрелян в Далас президента Кенеди. „В полицейското управление имаше голяма тълпа, когато шерифа вдигна нагоре пушката, с която е бил убит президента, започнаха да щракат фотоапаратите, аз бях притеснен и веднъж ми хрумна идеята, защо не мина отзад и заснех шерифа с вдигнатата пушка в гръб.”

page_52-f.jpg
polaris-page_43.jpg polaris-page_16.jpg

Неговата снимка, която обикаля целия свят, е заснел през 1960 година – Ричард Никсън със съпругата си, вечерта, когато научава, че губи президентските избори от Кенеди. По това време Шилър работи за френското списание „Paris match”. „След като снимката ми на Никсън излезе в списанието към мен заваляха поръчки отвсякъде, правил съм репортажи и за една радиостанция. „Фотографията ми даде възможност да обкалям света, да бъда от едно място на друго.” – сподели Шилър, показвайки снимка от погребението на Мерилин Монро, където е заснел нейния втори съпруг – опечаленият Джо Димаджо. „Честно казано не знам дали в България имате звезди и дали може да има.” - отговори той на въпрос на Frognews.bg.

img_2475.jpg снимки Вяра Йовева

„Успях да снимам Бъстър Кийтън, когато той се завърна в студиото на „Метро Голдуин Майер”през 1965 година, беше точно една година преди да го покоси смъртта на седемдесет и шест годишна възраст.” На снимката звездата на нямото кино е сам, потънал в мисли, един велик и трагичен клоун.

Черно бели фотографии на Бети Дейвис, разгневеното лице на Лий Харви Осуалд в полицейското управление в Далас, Пол Нюман и Робърт Редфорд по време на снимките на „Бъч Касиди и Сандънс Кид”, отказалият поради религиозни съображения да замине за Виетнам Мохамед Али на боксовия ринг, Барбара Стрейзънд в стил Мона Лиза, лицето на Уолт Дисни, спящият на пода на самолета Робърт Кенеди като кандидат президент, малко преди да го застрелят като брат му,  само че в Лос Анджелис, негърският водач за граждански права Мартин Лутър Кинг, ослепителната София Лорен, заедно със съпруга си – продуцента Карло Понти по време на вечеря при раздаването на наградите „Оскар” през 1962 година, актьорът Денис Хопър, Клинт Иистуд на 39 години с парче пилешко месо в ръка, петима щастиливи усмихващи се братя на плажа в Южна Калифорния – „Джаксън файв” – „Те ходеха заедно с моите деца в едно училище, семействата ни живееха на една пряка.” – продължава Лорънс Шилър, който си признава, че едва ли е допускал години по- късно, че Майкъл ще се превърне в крал на попузиката. Снимките на великият фотограф са излизали на първа страница на „Newsweek”, „Life”, „Time”, те са част от новата американска история. „Когато снимах Мерилин Монро веднъж влязох в нейната гримьорна и и казах – ти си много известна, сега ще ме направиш и мен известен.” – припомня си Шилър. Днес той снима игрални филми и пише книги, разходи се и в проливния софийски дъжд – той, Лорънс Шилър, недостижимата легенда на американската фотография, най- добрият приятел на Нормън Мейлър, невероятен човек, който сам казва, че това е най- драматичният момент в живота му. „Не преживях толкова тежко дори смъртта на майка си.” И въпреки това намери сили да дойде в София и да направи своята най- голяма изложба- „Мерилин Монро и Америка през 60 те”, защото историята трябва освен да се разказва и да се види.

sn.merlin.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6349 |25.08.2007 Млади фотографи потърсиха „белите кристали на времената” . 0| 6695 |30.07.2007 Великият Ингмар Бергман почина на 89 години . 0| 23099 |14.07.2007 Великият „Трабант” – на 50 години . 0| 5584 |05.03.2007 Аз съм един пътешественик, каза при пристигането си у нас великият режисьор Вим Вендерс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads