Реклама / Ads
0| 5595 |05.03.2007 АКТУАЛНО

Аз съм един пътешественик, каза при пристигането си у нас великият режисьор Вим Вендерс

.
еше ми се да съм се родил в средата на деветнайсти век, да откривам нови места, да живея във времето, когато фотографите са се разпръсквали по света и са откривали неговата красота.
 

  снимки Вяра Йовева

След 7 годишно очакване мечтата на организаторите на София филм фест и киноманите у нас се сбъдна, великият Вендерс дойде в България. Тук той ще прекара 4 дни, ще участва в програмата на БНТ, ще раздава автографи при премиерата на книгата си „Усещане за място”, издадена от „Колибри” и ще присъства на няколко прожекции на свои филми.

Оказа се,че Вим Вендерс е запознат с нашето кино, макар и с десетилетия назад, тъй като е живял известно време в Оберхаузен, където има ежегоден фистивал на документалното кино и именно там е чул за първи път за нашата държава. Роденият в Дюселдорф и обявен за един от най-големите естети в киното маестро, обясни на журналистите, че е останал очарован от прекрасната гледка към Витоша, която се открива от прозореца на хотелската му стая и се надява,че през следващите три дни ще опознае още по-добре страната ни.

„Преди време цели държави заставаха зад филмови проекти, сега е ред на независимото кино и на дигиталните технологии”, отбеляза режисьорът на култовия филм „Париж, щата Тексас”.

„Смятах, че Холивуд прониква в подсъзнанието на хората, но днес съм убеден, че тамошната филмова индустрия вече не е само в подсъзнанието, но и в съзнанието на хората и го променя по свой собствен начин.”, допълни той.

Режисьорът обясни, че предпочита да работи с хора от всякакви възрасти и разказа, че е получил за първи път в живота си червени рози от мъж- Компайо Сегундо от „Буена Виста Сошъл клъб”, и то когато самият Сегундо е бил на преклонните 94 години.

Русият и висок ангел, който съпътства Вим Вендерс е неговата съпруга Доната, фотографка по професия, а единственото, за което си струва да се правят филми в днешно време , е за любовта, не само между мъжа и жената, но и във всичките нейни измерения, допълни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7213 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28060 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3078 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11029 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads