Реклама / Ads
3| 9896 |05.09.2008 АКТУАЛНО

Внимавайте с нереални оферти за евтини коли!

.
Внимание! Achtung! Има много нереални оферти в сайтовете за продажба. Целта на хората, които ги публикуват е измама. Публикуваме разказ на човек, който сам е преживял „радостта" от готина и евтина кола.
 
Попаднах на такава реклама в интернет. Естествено се усъмних в нереалната цена на колата. Ставаше въпрос за един Фолксваген Пасат 2004г. обявен за 4000 евро. Реалната цена на тази кола беше над 10 000 евро. Но си казах: „Защо не!? Защо и аз веднъж да не изкарам късмет?". Бях слушал много неща по темата „защо немците си продават колите". Как решават, че колата не им носи късмет. Или им писва да я карат и т.н. и т.н. И си помислих че съм попаднал на такъв човек, който иска да ми подари колата си.

Реших да се пробвам. Написах един mail до продавача (номер на телефон липсваше в обявата) - стандартно запитване за това какво е състоянието на колата, какви екстри има, има ли проблеми по двигателя, има ли забележки по външния вид и въобще всичко, от което се интересувах. И естествено не забравих да го попитам за крайната цена - да се убедя че действително цената е тази от обявата. Учудването ми беше, че получих отговора на запитването изключително бързо - максимум да е било до час. Отговора беше изключително кратък, 2 - 3 изречения, в които въпросният продавач беше написал: „Колата е перфектна. Няма забележки. Цената е 4000. Ако проявите интерес, пишете ми на електронната поща".

Съответно интересът ми стана още по-голям и написах второ писмо, в което обясних, че имам желание да огледам колата и помолих да ми даде номера на телефона си , за да се чуем и разберем кога и къде ще се видим.

Отново отговорът на писмото не закъсня. И тук вече умрях от смях. В mail-a си въпросния чичо ми обясняваше, че в момента живеел в ЮАР, а колата, която продава е в Германия. Пишеше, че много пъти бил лъган от българи и поляци и по тази причина искаше да му преведа сумата от 1000 евро по western union, за да е сигурен, че в определения ден и час, ще се появя на срещата. Естествено аз му върнах отговор. Много ми се искаше да му тегля една по български, да му обясня също, че в България  има много такава мърша като него и че тези пасти много сме ги яли. Но в крайна сметка реших въобще да не се занимавам и му написах, че това което иска е нереално.

Още един такъв случай имах. Един приятел ме помоли да напишем запитване за една подобна кола - перфектна и за малко пари. В този случай беше още по смешно. Продавача беше готов да дойде до България да ни покаже колата. Преди това естествено трябваше да направим превод...

 

Как да разпознаете реалната от измамната-нереална обява?

 

1.   Цената на колата - нереално ниска, сравнявайки я с другите подобни коли (говорим

за една марка, модел, година на производство). Задайте търсене в mobile.de и вижте че

цените са отрегулирани. А ако има кола с много по-ниска цена от тази на останалите,

или ще има проблем с двигател, скоростна кутия, или ще е ударена, или бивше такси.

 

2.   Телефона за връзка с продавача - Обикновено липсва в рекламата, а има само

електронна поща. Или ако има телефон ще бъде нереален. Не казвам на 100 процента,

че всички обяви които имат само e-mail адрес, са фалшиви.

 

3.   Ако след запитване по e-mail получите оферта да изпращате пари, независимо от

доводите на продавача. (било то да ви я запази или да дойде на срещата, или някаква подобна щуротия).

 

ЗАПОМНЕТЕ !

 

Не превеждайте пари под какъвто и да е предлог!

 

Докато не видите колата и не разговаряте със собственика, не давайте пари!

 

Ако решите да дадете капаро за някаква кола, задължително искайте документ че сте дали тези пари! Отнася се дори и за големите автосални, където всичко по принцип е изрядно.

 

Колата се плаща, след като сте я огледали, изпробвали, харесали и сте решили че това е „вашия автомобил"!

 

Никога, ама никога не съм изпращал пари на продавач, за да си осигуря запазването за оглед на кола! Практиката в Германия е - запазват ти колата за точно определен ден и то напълно безплатно или въобще не ти я запазват.

 

gigo.log.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5472 |04.09.2008 Пенсионерите: Не искаме екскурзии, а достоен живот! . 7| 9051 |04.09.2008 Крадци отмъкнаха 30 живописни творби на Тодор Цонев . 0| 7145 |04.09.2008 История и развитие на папараците . 1| 6988 |04.09.2008 Иманяри дупчат новооткрит тракийски могилен некропол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads