Реклама / Ads
13| 6581 |02.09.2013 АКТУАЛНО

Военният министър:Във войната срещу Сирия няма да се включим в "коалиция на желаещите"

.
До този момент няма отправено запитване към България за възможно участие във военна операция в Сирия. България няма да се включи в "коалиция на желаещите", ако се предприеме акция срещу Сирия. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на отбраната Ангел Найденов.
 

"Ситуацията в Сирия остава сложна, въпреки отделните решения на отделни страни. Драмата в Сирия е пълна и този, който не отчита тази драма, или е напълно неадекватен, или няма човешка чувствителност. На заседанието на Съвета за сигурност в края на миналата седмица отчетохме три възможни сценария за изход от кризата. Един от тях е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение. Точно този сценарий подкрепя България.

Трябва да изчакаме докладите на инспекторите на ООН. Все още няма категорични доказателства за използване на химически оръжия. Вторият сценарий е военна операция със санкцията на Съвета за сигурност на ООН или решение в рамките на НАТО. Третият възможен сценарий е т.нар. "коалиция на желаещите". Ако става въпрос за ограничен удар с крилати ракети, очевидно е, че България няма да участва, тъй като не разполагаме с необходимата техника. Вариантъ  "коалиция на желаещите" за момента е абсолютно неприемлив за страната ни", подчерта военният министър.

Според Найденов военното решение е крайно решение. "Като член на международната общност трябва да се съобразим с решенията. Категорично сме за това, че ако е използвано химическо оръжие, отговорните лица да бъдат наказани - независимо дали те са от хората на Башар Асад, или от опозицията. България има съответните мерки и стратегии в случай на военен удар в Сирия. Вече е сформиран и национален щаб. В момента най-голямата заплаха за България е бежанският поток, затова режимът по границите с Турция и Гърция ще бъде затегнат", каза още Ангел Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6545 |19.11.2012 На ръба на войната . 19| 7711 |12.09.2008 Младен Мутафчийски: Предпочитам любовта пред войната . | |30.11.-0001 Войната в Южна Осетия отприщи телевизионен скандал в САЩ . 0| 10052 |22.05.2007 Сватба на аванта вдига военният министър Веселин Близнаков в резиденция „Лозенец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads