Реклама / Ads
0| 7053 |18.04.2022 АКТУАЛНО

Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява

.
Продължават руските артилерийски атаки срещу градове в Североизточна Украйна. Украинските военни в Мариупол продължават съпротивата.
 

Руската армия пренасочи сухопътната си офанзива към района на Донбас. Армията нанася удари от разстояния по различни цели, включително столицата Киев.


Останалите в южния пристанищен град Мариупол украински военни продължават съпротивата и отхвърлят искането на руснаците да се предадат, заяви украинският премиер.

 

По думите му някои части на обсадения град все още са под контрола на украинските сили.

 

В последните четири дни са убити 18 души и над 100 са ранени при обстрела на Харков, в североизточната част на Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски.

 

"Това не е нищо друго освен умишлен терор: минохвъргачки, артилерия срещу обикновени жилищни квартали, срещу обикновени граждани", каза Зеленски късно в неделя.

 

Русия отрича да атакува цивилни и отхвърля представяните от Украйна доказателства за извършени военни престъпления. Москва нарича инвазията "специална военна операция" за демилитаризация на Украйна и изкореняване на "опасните националисти".

 

 

Превземането на Мариупол, главното пристанище на Донбаския регион, ще бъде стратегически успех за Русия. Това ще ѝ даде възможност да свърже контролираната от проруски сепаратисти територия на изток с анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим.

 

Серхий Гайдай, губернатор на съседния регион Луганск, призова хората да се евакуират.

"Следващата седмица ще бъде трудна", написа той във Фейсбук. "Това може да е последният път, когато ще можем да ви спасим".

 

По улиците на Мариупол лежат тела на убити, покрити с одеяла, предава Ройтерс.

 

Сградите са разрушени, дърветата са изгорели. Руски войници проверяват документите на преминаващите цивилни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5691 |15.04.2022 Войната в Украйна: Мощни експлозии в Киев, Херсон и Харков . 0| 6122 |28.03.2022 Войната в Украйна, ден 33: Въздушна тревога с особена опасност е обявена в Одеса . 0| 6100 |25.03.2022 Даниел Смилов: Войната в Украйна и лицемерието на България . 0| 7348 |24.03.2022 Войната в Украйна, ден 29: Украинските войски са си върнали някои загубени по-рано територии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads