Реклама / Ads
1| 4745 |11.10.2016 АКТУАЛНО

ВСС пази Цацаров от разследването за „Яневагейт“

.
Съдийската колегия към ВСС реши, че няма да изиска от главния прокурор Сотир Цацаров информация за досъдебното производство срещу неизвестен извършител по записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Мнозинството в колегията надделя с 8 на 5 гласа.
 
От думите на вносителя на предложението Калин Калпакчиев пък стана ясно, че производството срещу двете съдийки е спряно към момента.

Въпросът се повдигна, след като беше представена справка за наказателните производства срещу магистрати към днешна дата, от  комисията за дисциплинарна дейност към съвета. От доклада стана ясно, че срещу 11 съдии има наказателни производства.

Ето и кои са тези съдии: Владимира Янева, Румяна Ченалова, Веселин Пенгезов, Николай Стефанов, Ивелин Станков, Люба Петрова, Евелин Драганов, Петър Петков, Атанас Гълъбов, Анелия Рашкова, Владимир Димитров.

При изчитането на справката, впечатление пък направи, че срещу голяма част от съдиите няма образувано дисциплинарно производство от ВСС, както и дългата продължителност на досъдебната фаза, която в някои случаи е траела, необяснимо защо, над 5 години.

В тази връзка Калин Калпакчиев заяви, че колегията трябва да  проследи и производствата, за които е ясно, че се отнасят до работата на съдии, които не са привлечени още като обвиняеми, каквото решение по конкретен казус взе колегията на предишното си заседание.

По записите от скандала „Яневагейт“ е образувано досъдебно прозиводство и няма привлечен обвиняем, мисля че трябва да изискаме от главния прокурор информация за това производство, какво се върши по него, тъй като до момента не е известно“, заяви Калпакчиев.

Шефът на дисципкомисията Галя Георгиева веднага се възпротиви като каза, че разговорите между Янева и Ченалова и делата, които се водят по този повод не са предмет на настоящия доклад.  „Не е мнго етично да се използва тази справка, за да се опитваме да проверяваме работата на прокуратурата“, допълни тя.

Има си прокурорска колегия, която може да проверява работата на колегите прокурори, обадиха се и други членове на съвета.

Соня Найденова защити Калпакчиев, но това не беше достатъчно да се убедят повече членове в правотата на записите, които разкриват задкулисие и намеса в съдебната система от икономически и политически лица.

Председателят на ВКС пък предложи цялата справка за делата образувани срещу съдии да се публикува на сайта на ВСС, което също се отхвърли с 9 на 4 гласа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3873 |04.10.2016 Хр. Иванов: Оставката на Цацаров е път към законноста . 7| 7524 |20.09.2016 Опъва ли Цацаров чадър над екскмета на Ботевград, питат общински съветници . 10| 11938 |15.09.2016 Т. Дончева: Цацаров и шефът на bTV участват в поръчка за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads