Реклама / Ads

 

11| 12804 |08.11.2017 АКТУАЛНО

Илиян Василев: В ЕС Борисов говори за военните разходи, тема, по която няма авторитет

.
Нерде целувката, нерде приказките на Борисов за общоевропейските разходи за отбрана...
Липсата на системна подготовка, на дълбоко познание, ако щете на рутина и рефлекс, си казват думата. Дори импровизациите трябва да стъпват върху изградения управленски и дипломатически рефлекси. Той говори за сложни и важни концептуални, базисни неща, както запалянковци пред банята за футбол.
Вземете идеята Западните Балкани да заменят Великобритания. Вероятно е било разиграно в домашна кухня от съветници. Вероятно има някаква пиар медийна стойност, но като реална политика - оценката за казаното минава през това колко е полезно за Великобритания и за Западните Балкана, в допълнение за уважението към България?!

Първо, Великобритания и Западните Балкани са несъпоставими. Точка. Дори няма да се аргументирам, защото тук се четат базисни книги. Не мога да компенсирам липса на подобни знания.

Второ, лоша реторика както по отношение на Великобритания, на другите лидери в ЕС и на Западните Балкани. Разширяването със Западните Балкани не може да бъде за сметка на когото и да било. Великобритания още ферментира по темата с екзита.

Изобщо лош избор на момент, лошо съдържание, лошо изпълнение.

Човекът който торпилира усилията на НАТО и не качи разходите си до два процента, говори по тема, по която няма авторитет. Сега си мисли, че може да изгради отбрана в БГ с чужди ЕС средства!? Но не дава стратегия, работна програма, бюджетиране и сметки, а казва общо - дайта пари!? Колкото да задържи няколко заглавия в медиите за малко време, но нито грам няма да помръдне и реши проблема. Това го зная със сигурност, доверието към Борисов в отбранителните среди на НАТО не само, че е ниско, но и намалява. Не го тръбят, защото сред съюзници е така, но на практика сме отписани, всичко отива към Румъния и на север.

Трябва първо да структурираш дебата в ЕС по темата за европейския отбранителен принос в рамките на НАТО и след това да го монетизираш.

Кой ще му даде и пет лева, след абсурдните за премиер думи за лодките и платноходките, с които извади България и българските пристанища и инфарструктура от общите отбранителни структури на НАТО.

Не съм против ГЕРБ, нито против Борисов - просто не мога зорлем да затворя сетивата си, да приема посредствеността за достойноство, защото съм свикнал да уважавам институциите. Искам промяна, реформи, по-добри политики и да не се червя от срам.

Медийните прожектори на Европа и света ще бъдат насочени към България, която има петминутна /шестмесечна/ слава. И какво ще видят като България - Борисов. Ох!

Илиян Василев
Фйесбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 4525 |17.09.2021 Ивайло Мирчев: Когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер . 9| 14035 |15.09.2021 Първи прогнози за новия служебен кабинет на Радев . 26| 13665 |15.09.2021 Само във Фрог: Спрягат се двама за бъдещ шеф на ВКС - „Братиньо“ и близка до ГЕРБ . 6| 3108 |15.09.2021 Стефан Янев: Очаквам аз да бъда министър-председател на следващото служебно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ