Реклама / Ads
10| 11913 |29.01.2019 АКТУАЛНО

БТВ и сайт пуснаха фалшиви новини от прокуртурата срещу директори на КТБ и Елена Йончева

.
Александър Панталеев и Георхи Христов
Бившият изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Александър Панталеев е получил обвинение по разследването за пране на пари срещу депутата от БСП Елена Йончева. Според специализираната прокуратура, той уж бил действал в съучастие с другия директор на фалираната преди четири години банка - Георги Христов, който още не е получил своето обвинение.
 

Изпълнителният директор на КТБ Александър Панталеев е получил днес второ обвинение. Специализираната прокуратура го обвинява за отпуснат кредит в размер на 25 милиона евро. Според прокурорите, Панталеев е действал в съучастие с другия изпълнителен директор на фалираната банка – Георги Христов, който очаква прокуратурата да му връчи обвинение. Христов е един от бившите администратори на банката, който с множество сигнали успя да предизвика разследване на опита на две фирми да получат над 12 милиона лева от затворената КТБ, за което Фрог ви информира.

 

Очевидно по този начин Христов е ядосал много Делян Пеевски и обвинението, които не закъсняха с отговора...

 

Според "информация" на бТВ, специализираната прокуратура твърди, че кредитът от 25 милиона евро е отпуснат на Елена Йончева. Същата "новина" е пусната и в сайта Пик. В нея се твърди, че Панталеев е извършил присвояване в особено големи размери, като е бил подбуден от Цветан Василев да отпуснат на Йончева тези  25 милиона евро. Смо че в официално публикуваните от синдиците на КТБ списъци, които се намират на страниците на Фонда за гарантиране влоговете такъв кредит, отпуснат на Елена Йончева липсва.  Самите директори също са изумени от твърденията. Прокуратурата все още не е публикувала подробности, от които да стане ясно в какво всъщност се състои обвинението. На сайта на прокуратурата, в информацията за обвинението към Йончева, беше споменато, че предстои да получат обвинение още трима души, което заяви и зам.главния прокурор Иван Гешев.

 

Припомняме, че двамата изпълнителни директори Георги Христов и Александър Панталеев са подсъдими по мегаделото, което се гледа в Специализирания наказателен съд и в което задочно подсъдим е банкерът Цветан Василев.  Следващото заседание по това дело е на 5 февруари, когато съдът трябва да реши дали ще продължи с четенето на обвинителният акт.

 

Предстои обжалване на гаранцията от 50 000 лева, която е поискана от Панталеев по новото му обвинение. Гаранцията на Йончева е 20 000 лева. 

 

"Нямам кредит от КТБ. Нямам никакви средства в КТБ. Единствените ми отношения с банката са свързани с производството на филми. Дори не проумявам за какво става дума," - заяви Елена Йончева, възмутена от невярната информация, пусната от бТВ.

 

Сайтът Гласове пък публикува информация, че текстът на новината в сайта на телевизията е редактиран и информацията е поправена. Два час след публикацията, в  нея вече липсва фразата, свързваща Елена Йончева с кредит за 25 млн. евро.

Помията обаче е излята в публичното простанство. Ще се самосезира ли обвинението, за да се разследва кой ходава фалшива информация на избрани медии с цел дискредитиране на определени лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5116 |10.11.2018 ”Нувел Обсерватьор”: В България правосъдието се захвана с аферата за фалшивите гражданства . 1| 10053 |13.09.2017 Разследване: Сирийци си пазаруват фалшиви документи във фейсбук . 4| 11114 |04.09.2017 Фалшивите успехи на управлението и паралелните реалности . 2| 9039 |10.07.2017 Щедрият Боршош платил 30 000 лв. на сайта big5.bg за 2-3 новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads