Реклама / Ads
3| 6119 |11.10.2023 АКТУАЛНО

Защо Хамас нападна Израел сега? Ще промени ли тази война бъдещето на Палестина и Газа?

.
Новата война в Близкия изток вече взе хиляди жертви. Изострянето на обстановката продължава. Израелското министерство на отбраната обяви началото на "пълномащабна офанзива". Но защо Хамас атакува сега? Възможно ли е Иран да участва в тази атака? И какво ще се случи след това с ивицата Газа? Meduza разговаря за това с бившия член на Кнесета и арабист Ксения Светлова.
 

- Защо сега започна нова война?

 

- На този въпрос е трудно да се отговори, тъй като принципно не е ясно какво да вземем за отправна точка в конфликта между Израел и Газа. Възходът на Хамас на власт в Газа e през 2006–2007 г.? 2014 г., когато имаше 50-дневна война с Хамас в Газа? Или дори 1948 г.? Тогава стотици хиляди бежанци от арабски градове и села в Израел в резултат на израелската война за независимост се изсипаха в Газа, където основаха своите бежански лагери. След това Газа стана изключително пренаселена и там започнаха да процъфтяват различни терористични групи. Едно нещо се вкопчва в друго.


Последният път, когато имаше военна конфронтация с Газа, беше само преди няколко месеца. По това време Израел се бореше срещу Ислямския джихад, а Хамас не се присъедини към тази битка. И това не беше за първи път. Затова мнозина в Израел заключиха, че никога повече няма да има война с Хамас. Изглеждаше, че сега те имат други приоритети, като икономическото възстановяване на сектора, и войната не се вписва в техните интереси.

 

Атаката от 7 октомври дойде като шок за мнозина в Израел, защото противоречи на идеята, която съществува тук през последните седем годиниq че след поражението от 2014 г. Хамас уж не иска да се бие повече.

Но нека погледнем цялата картина отгоре. Ивицата Газа е крайбрежен анклав с два и половина милиона души. От 2007 г. Газа е превзета от терористичното движение Хамас. Не признава правото на съществуване на Израел. Те никога не са крили намеренията си спрямо Израел: непримирима борба до пълното освобождение на Палестина, докато последният евреин бъде изгонен от тази територия. Това е записано и в устава на движението. Като журналист съм се срещал с много лидери на Хамас по мое време, интервюирал съм ги - и това е, което те казват съвсем откровено: битката ще продължи вечно, докато не си тръгнете оттук. Цялата територия, която сега принадлежи на Израел, трябва да бъде палестинска и мюсюлманска.

 

Сегашното събитие, разбира се, се различава от предишните и изглежда най-ужасното. Но това е връзка в дълга верига - историята на конфронтацията между Хамас и Израел.


По едно време Организацията за освобождение на Палестина ( ООП ) също се закле никога да не признае Израел. Но тогава стана възможно да се договори нещо с нея.

 

Това беше светска, националистическа организация. Тя преразгледа приоритетите си - въпреки че мнозина в Израел имат съмнения колко искрени.

 

И Хамас по едно време се отдели от Мюсюлманските братя . Това е класическа ислямистка организация. Има хуманитарно крило: строи училища и детски градини и раздава хранителни пакети за ислямските празници. Има политическо бюро - част от представителите му се намират в Ливан и Катар, преди това бяха в Турция, а още по-рано - в Сирия. И разбира се, има местното политическо ръководство на Хамас в ивицата Газа.

Има и военно крило - батальонът Izeddin al-Qassam, който е с 40 хиляди въоръжени бойци. Батальонът включва елитни части, командоси и военноморски командоси. Те изобщо не крият намеренията си: постоянно се готвят за война, попълват ракетните си арсенали. Всичко минава през Египет, през участъка от границата на ивицата Газа, който Израел не контролира.

 

Сега националистическите движения в Палестина са сравнително непопулярни - ислямистките организации процъфтяват, преди всичко Хамас и Ислямски джихад, създадени под егидата на Иран.

 

-  Едно е, ако територията е била превзета от терористична група или наркокартел. И съвсем друго е, ако там започнат да се изграждат държавни институции. Газа с Хамас като държава ли е?

 

- Вярно е, там се изграждат държавни институции. Палестинската власт по същество има двойна власт. В Рамала има палестинско правителство и президент Махмуд Абас (известен още като Абу Мазен), има министерства. Но успоредно с това има структури, които се появиха в Газа буквално през 2007 г. Имат си правителство, МВР, Здравеопазване и т.н.

Факт е, че Палестина живее общо взето от субсидии – европейски, отчасти американски и доскоро арабски. Следователно можем, разбира се, да кажем, че са създали независими структури - но откъде идват парите? Откъде идва електричеството? Всичко това е система от сложни икономически споразумения предимно между Палестинската власт и Израел, както и Палестинската власт и международните донори. А бюджетът на палестинската власт се управлява в Рамала. Оказва се, че например Министерството на здравеопазването в Газа получава пари от бюджета на палестинското Министерство на здравеопазването в Рамала, въпреки че администрациите в Рамала и Газа са в конфликт помежду си.

 

Международната граница с Египет, която Израел не контролира от 2005 г., играе важна роля в живота на ивицата Газа. Цялата реконструкция на Газа през последните години се проведе през тази граница. Има предположения, че през него в региона са внасяни наркотици, оръжия и инструктори по тероризма.


- Изглежда Хамас и други палестински групировки живеят от операция на операция. Те планираха терористична атака, извършиха я, скриха се, за да изчакат отговора на Израел, и започнаха да планират следващата операция. Всички тези операции изглежда не водят до някаква стратегическа цел. Или все още водят?

 

- Има огромна разлика между Хамас и другите групи. Ислямският джихад със своите 10 хиляди въоръжени участници има много ограничени цели: те не говорят за създаване на държава, целта им е да се борят с Израел. Хамас явно иска собствена държава и пълен контрол върху възможно най-голяма територия. Но това е само междинен етап за тях. Говорим за ислямистка организация, която се стреми не към национална държава, а към ислямски халифат. Това е тяхното „красиво бъдеще“.


Хамас се опитва да подкопае ситуацията на Западния бряг от много години . Те се провалят. Те искат да се отърват от властта на Фатах – това е светско движение, част от Организацията за освобождение на Палестина. Хамас иска да дойде на власт в целия Западен бряг, точно както дойде на власт в Газа. И като се има предвид, че постоянно печелят избори за профсъюзи, студентски съвети и т.н., това е доста вероятно.


Трябва да разберете, че за палестинците борбата за самоопределение продължава. Първият лидер на ООП и Палестинската власт, Ясер Арафат създаде не държава, а междинен, хибриден вариант - не държава, не автономия, не е ясно какво. И това политическо образувание трябваше да съществува само пет години от 1994 г., след сключването на Споразуменията от Осло. По това време широките маси в Палестина като цяло подкрепяха този проект - но сега абсолютно всички разбират, че той не служи на целта за създаване на пълноценна държава. Всичко е зациклило и не се вижда напредък.


Хамас знае това - и се възползва от факта, че ООП и Фатах са изоставили въоръжената борба срещу Израел. Те казват: „Вижте, компромисите с ционистите не ни донесоха нищо добро, вместо държава ни беше даден сурогат, не си върнахме светините , няма постижения - ще трябва да се върнем към въоръжена съпротива. Ционистите разбират само сила. Ако се борим срещу тях, ще успеем.” Толкова проста логика.


Естествено те се възродиха като движение след изборите през 2006 г. и превземането на Газа през 2007 г. Получиха и стабилен източник на финансиране - все пак събират данъци. Може би Бог знае какво, но това са повече пари, отколкото са имали преди окупацията. Те имат ръка върху парите в Газа и биха искали да имат същото на Западния бряг. Независимо дали на тази основа ще възникне независима палестинска държава или не, мисля, че те самите разбират, че това със сигурност няма да се случи приживе. Колкото повече е всяка нова терористична атака, толкова по-малка е вероятността някога да се появи такава държава.


Тази стратегия се основава отчасти на опита от борбата на ООП - плюс ислямистки елементи. Те пламенно подкрепяха идването на власт на Мюсюлманските братя в Египет през 2012 г., защото вярваха, че това е първата стъпка към същия този халифат и един ден ще бъде възможно да се слеят в един.


Хамас, когато организира атаката на 7 октомври, мислеше как да привлече повече поддръжници - с такива грандиозни, от тяхна гледна точка, терористични атаки. В Палестина, естествено, те не се наричат ​​терористични атаки – дори шефът на палестинската власт Абу Мазен не ги нарича така. Палестинците говорят за правото на съпротива: ако ни убият, ние също имаме право да убиваме.


В крайна сметка става въпрос за вкопчване във властта в Газа. А това не е толкова лесно, като се има предвид, че там има перманентна криза. Не всеки в Палестина] харесва начина, по който Хамас разпределя малките парични потоци, които съществуват там. Мисля, че до известна степен тази нова война с Израел имаше за цел да отклони вниманието на жителите на Газа от вътрешните проблеми. Войната сближава хората.


Втората цел е да се тласне ситуацията на Западния бряг към промяна. Сегашният владетел на Палестинската автономия е на 87 години и всички вече броят последните му дни. Хамас вижда това като огромна възможност за себе си. Тези мисли се подхранват и от групи фенове в социалните мрежи, ентусиазирани реакции[на атаката на 7 октомври: „нашите лъвове“, „нашите момчета“, „те го постигнаха!“


Те гледат към Западния бряг и виждат голямата си мечта - контрол над територията и паричните потоци, след което ще започнат да ги приемат сериозно. Много страни вече ги приемат сериозно - Русия, например . И след това - продължаващата борба срещу Израел, създаването на ислямски халифат.


- Говорим за историята на отношенията на Русия с Хамас, главният враг на Израел в наши дни. Защо Москва смята тази организация не за терористична, а за почти „благотворителна“? The Wall Street Journal наскоро съобщи , позовавайки се на източници в Хамас и Хизбула , че през последните шест месеца те са се срещали веднъж на всеки две седмици в Бейрут с „ Ислямската революционна гвардия “ – и са планирали цялата операция за тях. Иран наистина може просто да каже "Хайде!" - и Хамас ще го даде?

 

- Мисля, че определено има иранска следа. Те наистина общуват тясно: изпращат инструктори в Газа и дават пари. Но Хамас не е творение на Иран. Дълго време отношенията им бяха доста напрегнати. Например по време на Арабската пролет Хамас в Сирия зае позицията на Мюсюлманските братя, а не на Иран - и беше изгонен от Дамаск.

 

Иранското влияние може да бъде на ниво обмисляне на детайлите на тази атака. Не прилича на нищо, което сме виждали досега от Хамас. Според нивото на подготовка и изпълнение. Всичко беше много добре планирано. Но Хамас със сигурност не получава директиви от иранците и разбира, че Иран е далеч и те самите ще платят цената.

 

- Когато екстремистите се подготвяха за атаката, не разбраха ли, че Израел просто ще изравни Газа със земята?

 

- Ако всичко можеше да се обясни с логика и разум – аз ще направя А и резултатът ще бъде Б – нашият регион би изглеждал съвсем различно.“ Какво си мислеше Саддам Хюсеин, когато нахлу в Кувейт на 2 август 1990 г., започвайки войната в Залива? Какво си мислеше Русия, когато започна война с Украйна? Не е нужно да сте Хамас, за да правите безсмислени неща, които може да са добри за минута, за да се покажат в социалните медии. Но тогава всичко свършва зле за всички.


Може би са имали някакви илюзии: тъй като имаме заложници, няма да ни докоснат. Израел има благоговейно отношение към заложниците. Може би са се надявали първо Израел да преговаря, после международната общност да се намеси и т.н. Но това, разбира се, беше погрешно предположение.


- Бойците на Хамас не само убиха стотици и раниха хиляди израелци, но и взеха заложници. Има поне десетки хора в плен - и съдбата на мнозинството е неизвестна.  Какво знаем със сигурност за заложниците след няколко дни война?


- Иран може да е помогнал за разработването на този план, но ако има някой, с когото Хамас се е консултирал, това е техният основен поддръжник, Катар. Тази малка държава от Персийския залив има много интересна роля. Всички говорят за иранската следа, но аз не разбирам катарската следа. Лидерите на Хамас живеят в Катар, там ги приемат много радушно, те ръководят всичко оттам. Това включва Халед Машал, Муса Абу Марзук и Исмаил Хания, който прекарва много време там.


- Приятели ли са с емир Тамим ибн Хамад Ал Тани?


- Катар прие на своя територия един от основните идеолози на Мюсюлманското братство, проповедник и теолог Юсуф ал-Карадауи. Властите на страната открито подкрепят Мюсюлманските братя и ги спонсорират в целия регион на Близкия изток, както и движения, които са свързани с тях, включително Хамас. Това не е тайна или теория на конспирацията. Катар се опитва да играе тази роля: те имат американски бази и приятелство с Хамас. И досега успяват.

 

Сега не знаем нищо конкретно за това дали има катарска следа в новата война. Но като знам организационните връзки между Доха и Хамас, не мога да не подозирам, че те поне са били запознати с плановете.


- Грешка ли беше изтеглянето на Израел от Газа в началото на 2000-те? И има ли смисъл да го заемам отново сега?


-Отделянето от двата милиона палестинци живеещи в ивицата Газа беше идеологически правилно: сливането на Израел с Газа и Западния бряг би означавало края на Израел като еврейска държава. Но начинът, по който беше извършено това едностранчиво разединяване - аз го отразявах като журналист през 2005 г. - беше грешен.


Никой не се съмняваше кой ръководи шоуто там: щом вратата се затръшна зад последния израелски войник, зелените знамена на Хамас веднага се появиха по улиците на всички градове в Газа. Спомням си през 2006 г., преди изборите, бях в Газа и питах хората за кого биха гласували. И дори тези, които определено не бяха ислямисти, казаха, че са за Хамас. И защо? „Тъй като палестинските власти са крадци, те купиха къщи за синовете си, изпратиха ги да учат в чужбина, а ние гладуваме.” Хамас дойде, но нещата не се подобриха.


Идеята на израелския министър-председател Ариел Шарон от 2001 до 2006 г. беше: нека просто да си тръгнем, да дадем юздите на властта на палестинската власт, да ги оставим да се оправят сами. Журналисти и войници, които бяха там, предупредиха, че Хамас ще се възползва от ситуацията. Може би Хамас нямаше да окупира Газа, ако нещата бяха направени по различен начин. Като част от някакво споразумение с Палестинската автономия: те казват, че ние Израел виждаме, че тук има умерени хора а не само бойци, така че вярваме, че можем спокойно да си тръгнем. И не само: ние просто не искахме да присъстваме в Газа. Имаше много спорове по този въпрос.


Но може би Шарон не е успял да прокара нещо подобно през Кнесета . Все пак той беше ястреб и не вярваше, че може да се постигне споразумение с палестинците. Смята се, че израелските селища в Газа - осем хиляди евреи сред два милиона палестинци - са се провалили като проект. Израелците масово не искаха да живеят там. Имаше безкрайни терористични атаки, огромен брой израелски войници бяха убити.


Но от друга страна, като се има предвид, че Хамас беше в Газа преди разединяването, а израелската армия беше разположена главно около селищата на контролно-пропускателните пунктове, тоест близо до границите, най-вероятно дори и да не бяхме напуснали израелските селища и останали там, всичко накрая щеше да си остане както сега. Също така с усложнението на хиляди израелски цивилни в центъра на ивицата Газа.

Когато Хамас взе властта, стана ясно, че те никога няма да бъдат умерени. Те винаги се готвят за война, имат достатъчно пари, никой не може да ги събори. Оказва се, че за да предотврати атаки, Израел трябва да окупира отново Газа и да прогони Хамас оттам. Би било желателно някои други палестински сили да дойдат на власт там. Проблемът е, че сегашният израелски премиер Бенямин Нетаняху развали отношенията с всички палестински сили, включително и с най-умерените.


Израел може да проведе сухопътна операция . Но какво да правим след това с Газа? Шарон беше прав: не ни трябва Газа, не ни трябват селища там. Но смятам, че няма варианти – ще има наземна операция. Как да се осъществи, така че след това Израел да не поеме отговорност и да контролира сектора, е пъзел.

 

Meduza, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7074 |11.10.2023 Стефан Тафров: Kонфликтът ще ескалира, ако Иран натисне копчето на "Хизбула", а това може лесно да стане . 12| 9210 |10.10.2023 Илиян Василев: Играта на Путин не се е променила - разтърсва света с нови и нови конфликти. И за нас нещата ще станат много по-сложни . 19| 4612 |10.10.2023 Георги Милков: ”Хамас” може да бъде ликвидиран, но след тях ще дойдат още по-лоши и опасни групировки . 24| 15178 |09.10.2023 Тайни разговори Москва - Техеран: Удариха ли Путин и Раиси Израел чрез терористите от ХАМАС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads