Реклама / Ads
25| 7788 |11.03.2011 АКТУАЛНО

Защо да обичат България?

.
Българите са нацията, която оценява най-ниско собствения си живот, твърдят социолози. Може ли страна с неудовлетворени граждани да има добра репутация? Отговорът е НЕ - защото добър имидж се изгражда отвътре навън.
 

Сравнявайки се с Европа, България изглежда като едно мрачно и неприветливо място - без “нормални” институции, без нормални заплати, говори се дори за липса на нормални ценности. Затова и всички образи, с които през последните години страната представя себе си навън, са всъщност образи от нейното минало, които се опитват да скрият настоящето й.

Кристо, море, хубаво вино, българска роза… България не е нищо от това за света. Страната си остава бяло петно на картата на Европа. Какъв е всъщност проблемът с образа на България? И какъв тип образ би бил ефективен?

Изкривеният образ

Отговор на тези въпроси дадоха преди няколко години 80 български организации и експерти в областта на политиката, бизнеса, културата, туризма, образованието и рекламата. Техният проект “Запазена марка България” бе първият опит да се предложи стратегия за нов имидж на България пред света. България не страда от липса на образи, а от систематичен астигматизъм, от изкривено вглеждане в някакъв спретнат свят, който най-често е минал, уточнява днес доц. Райна Гаврилова, една от авторките на първата стратегия за нов имидж на България.

Не може за България да се разказва само покрай тракийското съкровище, а да се пропуска съвременността, която европеецът вижда, когато дойде тук. В 21 век този проект е утопичен, категорична е Гаврилова. Дори един ден в страна, в която има само минало, та било то и най-живописното, оставя след себе си единствено миризмата на нафталин в спомените. Кой би искал да отиде на такова място, пита риторично Гаврилова.

Наденица с боб и турнедо "Росини"

Страна, в която в един и същи ресторант сервират домашна наденица с боб и турнедо “Росини”, в която Бистришките баби пеят с хип-хоп групи, в която в един и същ двор са паркирани Опел и магарешка каруца, е еклектична, но истинска и любопитна. ”Запазената марка България” е в нейната противоречивост, обобщава Гаврилова. Затова България се нуждае от нова стратегия за нейния образ, която диалогизира и със стереотипите, и с експеримента. И убеждава, че е място, където всеки може да се чувства комфортно.

Колкото и послания да излъчваме за себе си навън, вътре са производителите на стоки ишлеме и на евтини атракции, казва Огнян Донев, създател на една от запазените български марки - Софарма. България има какво да предложи на презадоволената публика, без да създава фалшиви образи за себе си, допълва той.

Чисти улици, добра храна и бърз интернет - това е формулата за добрата репутация на една страна, казва на свой ред Радослав Радев, директор на Винимпекс - друга запазена българска марка. Фиксацията в уникалности е погрешна стратегия за изграждане на един бранд. България е средноевропейска точка в глобалния свят и е по-добре да помисли какво може да направи за този свят, вместо да се вторачва непрекъснато в музеифицираното си минало.

Take it easy!

Take it easy! - това лого би подхождало на България. То съвпада с политическото желание на страната да бъде “остров на стабилност” на Балканите. “Споко” днес в България е и всекидневен начин да кажеш, че тук животът е ценност. С такова лого българинът може да се обърне към чужденеца на неговия език като към приятел и да му каже: „Чувствам се добре в моята страна, заповядай, за да се почувстваш добре и ти.”

Засега обаче единственото сравнително ново послание за България е, че тя е вече част от голямото европейско семейство. Проблемът на това послание е, че не става ясно какво точно от актуалното й състояние прави страната част от Европа и света.

Антоанета Ненкова, ДВ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10077 |30.12.2010 Нова година в къщи, защо не? . 48| 7493 |22.01.2010 Ив. Костов: Защо държат Синята коалиция встрани от управлението? . 39| 8182 |08.04.2009 Като си много умен, българино, защо си беден? . 14| 5947 |20.12.2008 Защо убиха Андреас...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads