Реклама / Ads

1| 4579 |29.08.2017 КРИМИНАЛНО

Нов рекет в държавата: Колектори се представят за частни съдебни изпълнители, тормозят граждани

.
Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и оказват психически тормоз над гражданите.
За това алармираха от Камарата на частните съдени изпълнители (КЧСИ) като добавят, че с тези действия колекторите нарушават правата на хората и злепоставят частните съдебни изпълнители, които работят по ясно регламентирани в закона процедури, пише "Правен свят".

От Камарата напомнят, че сигнали за "мними" частни съдебни изпълнители се получават от 2011 г. насам. В тази връзка периодично се разпространява информация и съвети какво да правят гражданите, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител.

 "Важно е да се знае, че съгласно закона ЧСИ използват писмена форма на комуникация, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнителното дело. Ако някой е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона, това означава, че някой неправомерно се представя за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява".

Камарата отбелязва, че към момента в България няма законов регламент за дейността на колекторските фирми, съответно няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Камарата призовава пострадалите от подобни неправомерни действия да се обърнат към нея, за да получат разяснения и съдействие. А на сайта на КЧСИ има регистър на действащите частни съдебни изпълнители, посочени са и техните контакти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4926 |05.08.2017 Протестиращи пак блокираха пътя към Калиакра заради рекет и нарушени права . 0| 3585 |30.05.2017 Уволниха обвинените в рекет пловдивски професори . 1| 4718 |22.05.2017 Бандата на Иво Гела отива на съд за дрога и рекет
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ