Неделя, 19 Ноември 2017, 16:20
Frognews
6| 26798 |09.09.2014

Росица Янакиева: Можем да се справим с тежката бюрокрация като създадем електронно правителство

.
В годините на прехода държавата абдикира от проблемите, свързани със стопанисването на язовирите и почистването на коритата на реките. Това коментира в рамките на дискусия в предаването ‘’Добро утро, България!’’ по TV7 кметът на Перник и водач на листата за народни представители на Коалиция АБВ в Пернишки МИР Росица Янакиева.
‘’Цялата отговорност се прехвърля на местната власт, но местната власт е част от държавното управление. Защо когато говорим за децентрализация на отговорности, не говорим за децентрализация на ресурси’’, добави Янакиева. Тя е категорична, че общинската власт не може да повлияе на обезлесяването на даден район, тъй като няма такава функция.

В контекста на наводненията в страната - и тези през последните месеци, и тези през 2005 година - Росица Янакиева подчерта, че начинът за справяне с бедствие от подобен характер е единствено превенцията. ‘’На пострадалите райони не са им нужни средства и подкрепа след като се е случило нещо. На място са необходими средства преди това – парите за превенция’’, обясни кметът на Перник и добави, че в момента, практически, превенцията около стопанисването на язовирите и почистването на коритата на реките липсва изцяло.

Необходима е спешна промяна в няколко базови закона и единият от тях е законът за водите, другият – законът за горите, категорична бе Янакиева. Тя коментира, че въпросните нормативи не само че не допринасят за справяне с въпросите по ресори, но и утежняват системата на превенция – в тях няма разписана отговорност и липсва връзка между отделните звена . ‘’Всяка година една тежка комисия отива и прави оглед на реки, на дерета, на язовири и казва – тук е необходимо да се направи това, това и това. Подписва протокола и с това процесът свършва. В закона никъде не пише кой оттук нататък носи отговорностите’’, коментира кметът на Перник. И добави, че липсата на контрол и санкции водят до ситуации като тази в Мизия, Хасково, Варна и Бургас.   

Росица Янакиева каза, че начинът за справяне с тежката бюрокрация е създаване на електронно правителство – една от идеите на АБВ, заложена в управленската програма на партията. ‘’Първо – около 30% от тези чиновници ще трябва да намерят друго решение за трудовата си реализация, второ – тогава няма да се задържат ничии бюра и няма да зависи на практика от човешкия фактор решаването на редица проблеми. Тогава всички корупционни схеми ще бъдат пресечени в голяма степен’’, коментира Янакиева и добави, че правителствата до момента нямат воля да реализират подобна мярка, но административна реформа е крайно необходима.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Гечев: Искаме победа, за да реализираме мащабните проекти 1| 3403 |09.09.2014 . Делян Добрев и Лиляна Павлова разчистват къщата на баба Велика и дядо Жельо в село Странско 2| 5377 |09.09.2014 . Кандидат-депутатите на ГЕРБ ще разчистват домовете на засегнатите домакинства в Бургас, Хасково, Монтана, Добрич и Силистра 0| 3640 |08.09.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах