Реклама / Ads
2| 4868 |15.12.2019 НОВИНИ

Прокурор: Ще се разследват министерства за контрол при водната криза в Перник

.
Николай Цветков
В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на МОСВ и МРРБ, и надолу по йерархията, до управителя на ВиК. Въпреки че обемът на язовира намалява прогресивно и отминават месеците, в които може да се напълни - водата намалява, но никой не взима мерки.
 

Това заяви пред bTV Николай Цветков – говорител на Окръжната прокуратура в Перник.


Той обясни още, че управителят на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че нивото на водата пада и има опасност от воден режим.


„Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лева за това Беше докарана фирма, която да използва водолази, тъй като ремонтът следва да се извършва в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв начин няма да попречи на нивото на водата в язовира”, отбеляза още прокурорът.

 

По думите му обаче, според справка, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира.

 

„В началото на септември двама депутати от Перник бяха направи ли запитване по време на парламентарния контрол.Тогава министър Аврамова каза, че има временно проблем с водата, като до края на годината нивото ще бъде възстановено. Не знам как е мислила, че ще стане”, каза още Николай Цветков.


Цялата водопроводна мрежа е стара, самото законодателство също, отбеляза прокурор Николай Цветков.


„МРРБ отговаря за стената на язовира, както и за цялата система, която отвежда водата до абонатите. МОСВ отговаря само за водата, която е в язовира. Всеки чака другия да свърши работа. Надолу по веригата също чакат някой да се разпореди за нещо”, каза той.


По думите му безстопанственост има и когато не е упражнен достатъчно контрол, именно това ще се разследва от специализираната прокуратура.


„На първо място трябва да образуват досъдебни производства и след това експертизите ще докажат всички нарушения. В Закона за водите е разпоредено както за директора на Басейнова дирекция, така и за шефа на ВиК, за общинските съвети също има разписано каква е отговорността, както и за областния управител и на края – за кмета”, обясни прокурорът. Според него това са хората, които на практика не са свършили нищо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4110 |19.11.2019 Разследват пловдивски полицай за вземане на пари . 3| 4747 |19.11.2019 Кметът на Перник обвини областния управител и две министерства за режима на водата . 2| 4789 |16.11.2019 Разследват смъртта на студент, пребит пред дискотека в Пловдив . 7| 4655 |12.11.2019 Разследват шефове на Volkswagen за свръх високи заплати на определени служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads